Obilježena 81 godina od Bitke na Kozari

02/07/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas obilježavanju 81 godine od Bitke na Kozari.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je planina Kozara postala svjetionik i zvonik odakle se šire i svjetlost i zvona na sve srpske strane i danas, kada borba još traje.

Predsjednik Dodik je podsjetio da godinama dolazi na ovu planinu da poruči istinu i da je sloboda uvijek bila vodilja.

“Goloruk narod je smatrao da je časnije da izgine za slobodu, nego da bude u logorima. Mi slavimo činjenicu da smo preživjeli. Teško je govoriti o pobjedi, kad nestane pola naroda, ali uzmimo da je to što se okupljamo dokaz da oni nisu pobijedili i nisu uspjeli u namjeri da nestanemo sa ovih prostora. Preživjeli smo jer smo se borili”, istakao je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je upozorio da ovaj narod neće zaboraviti naređenja neprijatelju kad su krenuli na Kozaru 1942. godine da je poseban cilj da se pobiju muškarci od 14 do 50 godina, a da su to djeca.

“Neprijatelj je znao ako u novorođenom Srbinu ne unište poriv za slobodom, nikad neće zavladati ovim prostorom. Sva aktivnost potomaka njihovih predaka je da se Srbija i Srpska ni u čemu ne objedine, ali im je teško da spriječe da obilježimo naša stradanja, pa ih nema nigdje, ni juče u Bratuncu, ni danas na Kozari, ali im sramota ne da da njihova noga kroči danas ovdje”, dodao je predsjednik Dodik.