Konferencija za medije predsjednika Republike Srpske i srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH

29/06/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović održali su danas,u Banjaluci, konferenciju za medije.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da Republika Srpska neće stati na Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

“Tražimo da se radi po slovu Ustava BiH, a ne nametnutim rješenjima”, rekao je predsjednik Srpske na konferenciji za novinare.

Predsjednik Dodik je istakao da je Republika Srpska donijela odgovoran zakon kojim štiti svoja prava, te je prekinula praksu kojom se pokušava spekulacijama uspostaviti antiustavan sistem, a što stalno čini Ustavni sud BiH.

Komentarišući reakcije na usvajanje ovog zakona, predsjednik Dodik je rekao da svoj stav mogu imati i političari iz Federacije BiH i stranci, ali da moraju da razumiju da Srpska ne treba da ćuti i da se povlači.

“Muslimanima odgovara ovo što sada djeluje. Imate Ustavni sud sa dva vidljiva člana SDA i troje stranaca koji zajedno dogovaraju kako treba Republici Srpskoj naškoditi i to plasiraju kroz priču o navodnom postupanju u skladu sa Ustavom”, konstatovao je predsjednik Dodik i dodao da Republika Srpska ima prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH o kojem je spremna da razgovara.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je apsurdno da Kristijan Šmit, koji nema nikakvu legitimnost i legalnost, govori da usvajanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH nije legalno.

“Jedino što je nelegalno, strašno nelegalno u ovoj zemlji je njegovo vršljanje po BiH. Ali, on je svakako visoki predstavnik samo za FBiH, nije za Republiku Srpsku”, istakao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je ponovio da Republika Srpska nema nikakav plan secesije, ali da će, ukoliko bude primorana zbog spornih odluka, izaći iz BiH.

“Donošenje Zakona je bila naša reakcija na ono što je uradio Ustavni sud BiH, a to je da eliminiše Srbe iz kvoruma za odlučivanje”, rekao je predsjednik Dodik i naglasio da Srpska neće birati sudije u ovaj sud dok ne bude donesen zakon o ovom sudu.

Predsjednik Republike je ponovio da nije saglasan sa sadašnjim sudijom Ustavnog suda BiH Zlatkom Kneževićem da on tamo brani Republiku Srpsku, jer se ni u jednom procesu ni odluci u ovom sudu nije mogla odbraniti ustavna pozicija Srpske.

“Ako misli da se nešto može odbraniti, zašto nije odbranio to da kažu da 9. januar nije Dan Republike Srpske, a 1. mart jeste dan BiH, a ne postoji nijedna odluka o tome, osim u FBiH i žele da je nametnu Srpskoj”, napomenuo je predsjednik Dodik i dodao da je tačno da je Ustavni sud BiH dejtonska institucija, ali da Dejtonski sporazum nije predvidio da taj sud neustavno i nezakonito radi.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da se može raspravljati o 14 prioriteta EU u kompletu, a ne samo da se stavlja na dnevni red pojedinačno, te naglasio da je Republika Srpska ostvarila značajno jedinstvo i da je za Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH glasala dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjednik Dodik je naveo da su pojedinci pokušavali da objasne to što nisu glasali za taj zakon zbog obaveza prema strancima, kao i da se nikada nije vidljivije postavila pozicija PDP-a.

“Na telefonske pozive su govorili iste stvari koje čujemo od stranaca u pokušaju da udovolje, prije svega Britancima, koji su njihova politička i svaka druga ekspozitura”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je naveo da evropski put BiH podrazumijeva i rješavanje pitanja odlaska stranih sudija, te istakao da je zadovoljan ako je PDP spreman da to podrži.

Predsjednik Srpske je rekao da je saglasan sa zaključkom PDP-a sa posljednje posebne sjednice Narodne skupštine Srpske koji govori da parlament zadužuje predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama da ne učestvuju u njihovom radu dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH bez učešća stranih sudija.

“Ustavni sud BiH se i po zahtjevu Evrope mora rekonstruisati i predlažem da sljedeći put kada bude sjednica Narodne skupštine, taj zaključak vrate na dnevni red. Spreman sam da izvršim uticaj da se on usvoji”, rekao je predsjednik Dodik i dodao da je sporno što PDP prethodno nije glasao za Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Republike je rekao da je u svom radu imun na spoljne političke i druge pritiske te uslovljavanja, jer radi u interesu Srpske i njenih institucija.

“Udružena sila SAD-a, Britanije i Njemačke neće ovdje pomoći Bošnjacima. Samo oni mogu pomoći sami sebi. Nećemo da prihvatimo njihove sećijaške priče po Sarajevu, jer piše da je i zahtjev Evropske komisije da se riješi pitanje Ustavnog suda, što i mi zahtijevamo”, rekao je predsjednik Republike Srpske.