Obilježavanje 31 godine od proboja Koridora

25/06/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas na Dugoj Njivi kod Modriče obilježavanju 31 godine od proboja Koridora.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da je rezultat ove velike pobjede sloboda koju je dobio srpski narod.

“Danas obilježavamo našu veliku pobjedu i nema pobjede koju smo ostvarili kroz istoriju da nije bila i stradanje, ali ipak pobjeda vrijedi onda kada iza nje ostanu rezultati, a rezultat ove naše pobjede je sloboda koju smo dobili”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je istakao da je ovo koridor koji su srpski borci probijali i obilježavali granice Republike Srpske i dodao da je Srpska, koja je trebalo da se poveže teritorijalno sa Srbijom, bila jedan od ciljeva Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Republike naveo je da Republika Srpska ostaje privržena obilježavanju datuma vezanih za Odbrambeno-otadžbinski rat, podsjetivši da se danas obilježava proboj Koridora, koji je nazvan “Koridorom života”, koji je to zaista i bio.

“Tada su borci Krajiškog korpusa i korpusa iz Bijeljine povezali Republiku Srpsku i rano uspostavili konture Srpske”, izjavio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je poručio da su mnogi dali svoje živote, a 12 banjalučkih beba je umrlo zato što nisu imale slobodu da dočekaju kiseonik, koji je trebao da dođe iz Srbije, i to je bio jedan od osnovnih motiva komandantima Momiru Taliću i Novici Simiću da planiraju akciju zajedno sa policijom Republike Srpske Krajine.

“Danas smo ovdje da kažemo da trajemo, da je obilježavanje ovakvih događaja prilika da se kaže da nismo zaboravili način na koji smo bili blokirani, da nismo zaboravili naše bebe i kako se dolazi teško do slobode, te da se za slobodu podrazumijevaju i žrtve”, rekao je predsjednik Republike Srpske.