Posjeta predsjednika Vlade Mađarske i delegacije Vlade Mađarske Republici Srpskoj

22/06/2023

U Banjaluci je danas održan sastanak delegacija Republike Srpske i Vlade Mađarske, koje su predvodili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban.

Ovom prilikom, predsjednik Dodik je rekao da je Republika Srpska počastvovana posjetom predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i delegacije sa kojima je razgovarano o odnosima koji su prijateljski, koji se zasnivaju na realnim potrebama razvoja u različitim sferama života.

Predsjednik Republike je naglasio da je potpisana zajednička izjava koja će biti osnova za razvoj konkretnih poslova u različitim oblastima, od zdravstva, privrede, energetike, obrazovanja, komunikacija, saobraćaja, svega onoga što predstavlja zajednički interes.

“Spremni smo da budemo partneri nove razvijene balkanske politike Mađarske koja je usmjerena na saradnju, razumijevanje i uvažavanje, što ne možemo da vidimo na nekim drugim stranama. Dijalog koji ćemo voditi danas i ubuduće zasniva se na tome da razvijemo puteve te saradnje na najbolji mogući način”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je rekao da je osnovna tema bila kako ići dalje, razvijati kapacitete, a oblast energetike je nešto što se želi vidjeti što prije.

“Tragamo za zajedničnikim projektima i siguran sam da ćemo imati uspjeha na tom planu”, rekao je predsjednik Dodik, te pomenuo i izgradnju puteva, kao i da se vidi šta se može učiniti zajedno na razvoju farbika lijekova, te pokušati sagledati mogućnost zajedničkih projekata drvoprerade i drvne industrije.

Predsjednik Republike je dodao da Srpska prati ono što Vlada Mađarske čini u oblasti demografske politike, gdje se pokazuje kao najuspješnija i želi da implementira određene aktivnosti na tom planu.

“Želim da se zahvalim predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu na poboljšanju statusa srpske zajednice u Mađarskoj, koja je pokazala daleko veći stepen podrške nego neke druge zemlje”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je naglasio da ga raduje i globalni razvoj dobrih odnosa Mađarske i Srbije i da Srpska, kao dio srpskog naroda želi da bude dio integrisanog projekta.

Predsjednik Republike je rekao da su se ovom prilikom zahvalili za podsticaj u okviru projekta podrške u oblasti poljoprivrede od 100 miliona evra, navodeći da se 30 miliona realizuje.

Prva faza, napomenuo je predsjednik Srpske, već se realizuje, ali će biti prilika da se to pokaže tek za dvije, tri sedmice.

“Zahvalili smo se za razumijevanje pokazano koje smo imali početkom godine kada smo obezbijedili neophodna sredstva za podršku budžetu što nam je omogućilo da sve ovo vrijeme stabilno funkcionišemo i da naše institucije besprijekorno rade”, naglasio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike  je dodao da je zahvalan predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu za podršku evropskom putu BiH, kao i da je bio u prilici da ga upozna sa određenim političkim razvojem situacije.

“Nismo o tome mnogo trošili riječi, jer smatram da je daleko važnije usmjeriti se na pitanja projekata važnih za zajedničku budućnost”, rekao je  ovom prilikom predsjednik Republike Srpske.

Tokom današnje posjete, nakon  sastanka delegacija, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto potpisali su Zajedničku izjavu o saradnji Republike Srpske i Vlade Mađarske u kojoj dvije strane potvrđuju namjeru da ojačaju uzajamno korisnu saradnju institucija i privrednih subjekata.

U čast posjete predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i delegacije Vlade Mađarske Republici Srpskoj, nakon sastanaka, organizovana je šetnja Banjalukom i svečana večera.