Sastanak sa delegacijom SHP “Celeks”

15/06/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci sa delegacijom privrednog društva SHP „Celeks“ koju je predvodio vlasnik Milan Filo.

Predsjednik Republike Srpske nakon sastanka najavio je da Srpsku čeka novi investicioni poduhvat koji će realizovati privredno društvo SHP “Celeks”, koje već godinama uspješno posluje u Banja Luci, a odnosi se na proširenje proizvodnje i povećanje broja zaposlenih.

“Imaju namjeru da investiraju, modernizuju svoje linije, izgrade energanu koja je potrebna za njihove potrebe”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naveo da će Srpska u periodu investiranja od tri do pet godina garantovati cijenu električne energije na nivou domaćih potrošača i tako stimulisati kompaniju da održi pažnju na ovom investicionom projektu.

Predsjednik Dodik je rekao da je gospodin Filo uspješan privrednik koji ne želi da izvlači već reinvestira dobit ostvarenu u Srpskoj, ali i na nivou grupacije.

“Zahvaljujemo se za prepoznavanje Republike Srpske i Banja Luke kao važne destinacije za njegove poslovne aktivnosti”, rekao je predsjednik Dodik i dodao da će današnji dogovor biti prezentovan posredstvom memoranduma koji će Vlada Srpske razmatrati i usvojiti.

Milan Filo nakon sastanka je rekao da ima povjerenje u zemlju u kojoj je narod vrijedan, napominjući da se ranija uložena investicija vratila.

“Željeli bismo u ovoj zemlji da investiramo u roku od pet godina 130 miliona evra, da ovdje bude najbolja fabrika papira na Balkanu, da bude simbol Republike Srpske i Banjaluke”, rekao je Filo i pojasnio da će nakon potpisivanja memoranduma prvi koraci biti investiranje 50 miliona evra u konfekcijske linije i u skladišta, dok će u naredne dvije godine biti investirano minimalno 50 miliona evra u papir-mašinu.

“Time će se povećati proizvodnja sa sadašnjih 36.000 tona na otprilike 70.000 tona”, rekao je vlasnik SHP grupacije i zahvalio predsjedniku Republike Srpske, ali i Vladi Republike Srpske na saradnji.

SHP “Celeks” primjer je uspješne privatizacije kada je fabriku preuzela slovačka SHP grupa, najveća grupacija u proizvodnji higijenskih papira u jugoistočnoj Evropi.

Do sada je u banjalučki SHP “Celeks” investirano više desetina miliona KM, a ova kompanija trenutno zapošljava 300 radnika i jedan je od najvećih izvoznika u banjalučkoj regiji.