Predsjednik Republike prisustvovao prijemu povodom Dana Rusije

12/06/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas, u Banjaluci, prijemu koji je organizovala Ambasada Ruske Federacije povodom Dana Rusije – 12. juna.
Predsjednik Republike Srpske poručio je da su odnosi Srpske i Rusije prijateljski, puni razumijevanja, da njeguju iste porodične i tradicionalne vrijednosti, kao i stvaranje jake suverene države i suverenog odlučivanja, bez miješanja u unutrašnje stvari.

“Rusija je za Srpsku važna zato što dosljedno sprovodi Dejtonski mirovni sporazum, ne pravi stvari koje bi ličile na eksperiment, to cijenimo”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Dodik je istakao da Republika Srpska cijeni i ulogu Rusije u Savjetu bezbjednosti UN-a, jer je spremna da čuje i stav Srpske, a ne samo laži koje razni visoki predstavnici pokušavaju da plasiraju.

Predsjednik Republike je naglasio da Srpska sarađuje sa Rusijom, ali da nema ništa protiv saradnje i sa ostalim istočnim i zapadnim zemljama.

“Neutralni smo u sukobu Rusije i Ukrajine, ne priključujemo se sankcijama zapada prema Rusiji i želimo da se u Ukrajini što prije završi rat”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske naveo je da Rusiju danas pokušavaju da satanizuju, da govore o njenom “malignom uticaju” u BiH, a da bi se takav uticaj, ukoliko postoji, mogao pripisati Zapadu i NATO-u koji je bacao osiromašen uranijum zbog kojih su mnogi dobili maligna oboljenja.

Predsjednik Dodik je naveo da je izuzetno ponosan na odlikovanje koje mu je dodijelio predsjednik Rusije Vladimir Putin za veliki doprinos razvoju saradnje Ruske Federacije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom.

“Koliko sam razumio riječ je o najvišem odlikovanju /Orden Aleksandra Nevskog/ koje se dodjeljuje stranim državnicima i drago mi je da me tretiraju na taj način. Uživaću u trenutku kada taj orden budem primao od predsjednika Ruske Federacije”, rekao je predsjednik Dodik i čestitao Dan Rusije.

Predsjednik Srpske je rekao da je ponosan i na zahvalnicu koju mu je danas uručio predsjednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov za podržavanje međunarodne novinarske saradnje.

Ovom prilikom, predsjedniku Republike Srpske uručena je nagrada Saveza novinara Rusije.

Prijemu su prisustvovali i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri, poslanici, te ostali gosti iz političkog i društvenog života Republike Srpske i Rusije.