Posjeta srpsko-ruskom hramu u izgradnji

31/05/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, zajedno sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovim, posjetio je danas u Banjaluci srpsko-ruski hram u izgradnji.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je rusko-srpski hram u izgradnji simbol volje srpskog naroda i bratskog odnosa sa ruskim narodom, te da će Republika Srpska, kao i do sada, nastaviti da podržava izgradnju ovog kapitalnog objekta.

Predsjednik Dodik je istakao da odnos srpskog i ruskog naroda ne može da nestane bez obzira na razne namjere i priče o navodnom malignom ruskom uticaju, jer srpski narod doživljava ruski narod i Rusiju prijateljima i nema nijedan razlog da sumnja u to, što se ne bi moglo reći za određene zapadne zemlje koje daju milione dolara za rušenje “ruskog uticaja”.

“Da nije bilo uporne borbe srpskog naroda već 30 godina, od postojanja Republike Srpske i više, Srpska bi bila eliminisana voljom zapadnih sila, prije svega SAD-a, Velike Britanije i EU. Oni znaju da to ne mogu, ali pokušavaju da oskrnave Republiku”, rekao je predsjednik Dodik.

Nakon posjete rusko-srpskom hramu u izgradnji, predsjednik Republike je naveo da je Srpska dala već 20 miliona KM za izgradnju hrama.

“Imamo obećanja ruskih privrednika da će pomoći unutrašnje uređenje hrama. Kada prođe ljeto i napravi se krov razgovaraćemo o unutrašnjem uređenju. Doći će stručnjaci iz Rusije i odrediće nivo i standard koji će nesumnjivo biti najviši mogući. Ovo je kapitalni objekat koji će Banjaluci dati još jedno prepoznatljivo mjesto”, istakao je predsjednik Dodik i podsjetio da je ideja o izgradnji hrama nastala još na kraju Prvog svjetskog rata, ali da se ni nakon 100 godina nije odustalo od nje.”To govori o istrajnosti, opredjeljenju, povezanosti”, objasnio je predsjednik Republike Srpske.