Predsjednik Dodik prisustvovao obilježavanju 20. godišnjice od smrti generala Talića

28/05/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas u Piskavici, kod Banjaluke, obilježavanju 20. godišnjice od smrti komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnika Momira Talića.

Predsjednik Republike je izjavio da je general Momir Talić nesumnjivo jedan od najzaslužnijih za postojanje Republike Srpske i da je dao značajan pečat oslobodilačkoj borbi srpskog naroda u vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Dodik je naglasio da general Talić nije oklijevao i da je uspješno vodio svoju vojsku.

“Dvadeset godina je prošlo od smrti važnog čovjeka našeg naroda, koji se borio za slobodu, nikada nije popustio i bilo mu je jasno poznato na koji način tu borbu treba da vodi. Zato se ovdje trebamo okupiti”, rekao je  predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je ukazao na to da su zapadnjaci pokušali da osude generala Talića, ali da nisu imali razloga, tako da je sve što su pokušali bilo samo atak na čovjeka.

Predsjednik Dodik je rekao da je generalu danas podnio raport u smislu stanja Republike Srpske.

“Rekao sam da je naša Republika tu, da je slobodna, da je u istim okvirima, da isti atakuju, ali da mi branimo našu slobodu”, izjavio je predsjednik Republike Srpske.

Podnoseći “raport” generalu Taliću, predsjednik Dodik je rekao da nema slobode za srpski narod bez države, kao i da je odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske bila duboko pogrešna, donesena u uslovima ogromnih pritisaka i pod prijetnjom da će biti sklonjena Republika Srpska ako se to ne uradi.

“Vojska Republike Srpske je časna vojska i ja se kao predsjednik Republike Srpske ni danas ne osjećam manje u ulozi komandanta vojske kako to Ustav govori, kao što je bilo i ranije”, rekao je predsjednik Srpske.

“Učinićemo sve da sjećanje na generala Talića i našu borbu ostane trajno”, naglasio je predsjednik Dodik.