Konferencija za medije predsjednika Republike Srpske

27/05/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas u Banjoj Luci konferenciju za medije povodom uspješne posjete Rusiji i Azerbejdžanu.

Predsjednik Dodik je rekao da su njegovi sastanci bili veoma uspješni i da je Srpska pokazala svoj značaj kroz te sastanke.

Predsjednik Republike je naglasio da su ti sastanci bili prilika da Republika Srpska sagleda važne detalje politika koje se vode u Rusiji i Azerbejdžanu.

Predsjednik Srpske je istakao da je ključan bio sastanak sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sa kojim se do sada sastao dvadesetak puta i dodao da je razlika posljednjeg sastanka u odnosu na prethodne, situacija u Ukrajini i polarizacija između Rusije i Zapada.

“Moja uloga kao predsjednika Republike Srpske je da ne zatvaram vrata bilo kome. Rusija se pokazala kao značajan partner sve vrijeme Republici Srpskoj. Rusija je garant Dejtonskog sporazuma. Ona je kao članica Savjeta bezbjednosti uvijek čula naš glas. Rusija je u okviru Savjeta za implementaciju mira jasno govorila o zloupotrebama koje čine visoki predstavnici u kontinuitetu”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je istakao da je tokom sastanaka u Moskvi čuo da je Republika Srpska strateški partner Ruskoj Federaciji i dodao da Srpska neće napustiti Rusiju koja je u kontinuitetu pomaže.

Predsjednik Srpske je rekao da je sa ruskim predsjednikom razgovarao o brojnim pitanjima.

“Razgovor je trajao duže od sat vremena. To je bio dijalog o različitim pitanjima. O našim bilateralnim odnosima, o razmjeni političkih stavova”, rekao je predsjednik Republike.

Ovom prilikom, predsjednik Dodik je rekao da je predsjednika Putina ponovo upoznao sa dekadentnim ponašanjem kolektivnog zapada koji promoviše čovjeka koji nije formalno izabran za visokog predstavnika.

“Imate čak odluku Ustavnog suda BiH u kojoj kaže da ne može biti visoki predstavnik ako nije potvrđen od Savjeta bezbjednosti UN-a. Onda čujete kako zapadnjaci ovdje nama govore kako treba provoditi odluke Ustavnog suda, a oni to ne provode”, rekao je predsjednik  Srpske.

Predsjednik Republike je još naglasio da se sa predsjednikom Putinom posavjetovao o tome na koji način će se Rusija odnositi u pogledu mogućnosti da neizabrani visoki predstavnik nametne određena rješenja Republici Srpskoj, kao što je pitanje imovine.

“Rekao sam da je to za nas zid i da mi imamo odatle samo dva puta. Jedan je da nestanemo i prestanemo postojati i drugi je, naravno, da očuvamo našu autonomiju, odnosno da očuvamo našu samostalnost”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da bi u slučaju da neizabrani visoki predstavnik nametne određena rješenja Republici Srpskoj to bio krah Dejtonskog sporazuma, prvo zato što je neovlašteno lice, a i da je izabran ne bi imao pravo da donosi takvo rješenje.

Predsjednik Republike je dodao da je odgovor koji je dobio za njega ohrabrujući i odnosi se na to da predsjednik Rusije razumije situaciju i da Republika Srpska svakako neće ostati sama.

Predsjednik Dodik je rekao da i pojava neovlaštenog i neizabranog stranca na Savjetu bezbjednosti UN predstavlja razlog potpunog neslaganja Republike Srpske sa američkom i britanskom ambasadom koje se neprijateljski ponašaju prema Republici Srpskoj.

Predsjednik Srpske je naveo da su razni službenici ambasada u kontinuitetu činili neprijateljstva prema Republici Srpskoj krijući se iza floskule da pomažu narodu.

Predsjednik Republike je dodao da je sa ruskim predsjednikom razgovarao i o situaciji u Rusiji te da je saznao da je ruska situacija stabilna uprkos tome što je Zapad konfiskovao 350 milijardi evra Rusiji.

“Njeni finansijski tokovi su takvi da ona ima akumuliranih više od 600 milijardi dolara iz operacija koje su uspostavili vezano za nove okolnosti”, rekao je predsjednik Dodik, dodajući da Rusija nesmetano provodi ekonomske i druge aranžmane.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da Rusija očekuje rod od 158 miliona tona žita i da je važan snabdjevač u toj oblasti.

“Inflacija je pala tamo na tri i po odsto. Nezaposlenost je u Rusiji tri odsto. Rusija je zemlja koja ne treba međunarodne kredite”, rekao je predsjednik Srpske i dodao da je unutrašnjo-politička i ekonomska situacija u Rusiji stabilna.

Kada je riječ o ukrajinskom sukobu, predsjednik Dodik je rekao da je primijetio da i predsjednik Putin želi što je moguće prije završetak tih operacija.

“Rusija se osjeća ugroženo i nije mogla dozvoliti sebi ugrožavanje strateškog položaja Ruske Federacije sa stanovišta nastojanja da se Ukrajina uključi u NATO”, naglasio je  predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je tokom posjete Rusiji razgovarao i sa sekretarom ruskog Savjeta za bezbjednost Nikolajem Patruševim i učestvovao na međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Rusiji.

Konferenciji za medije prisustvovao je i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir.