Predsjednik Dodik učestvovao na 11. susretu visokih predstavnika za pitanje bezbjednosti u Moskvi

24/05/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u obraćanju na 11. susretu visokih predstavnika za pitanje bezbjednosti u Moskvi da je BiH nakon rata postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja istorije i međunarodnog prava.

“Poslije rata, BiH je postala eksperiment Zapada koji već 30 godina neokolonijalno nameće zakone i upravlja BiH, kako ranije, tako i danas putem nelegitimnog stranca”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je podsjetio da je srpski narod bio prva žrtva hegemonističkog procesa zapadnih faktora i NATO-a.

“Prva NATO agresija izvedena je na Republiku Srpsku, a potom i na Srbiju, pa na ostale zemlje”, naveo je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da su širenje NATO-a na Istok, te obojene revolucije SAD i saveznika najveći bezbjednosni izazovi nakon Hladnog rata.

“Najbolji primjer jedne takve revolucije je obojena revolucija u Ukrajini”, izjavio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je istakao da je danas cjelokupna međunarodna politika u ubrzanoj dinamici i da se multipolarni poredak uspostavlja sa novim strukturama moći.

“Novi izazov je buđenje ideologije nacizma i fašizma kao oružja protiv Rusije. Ugrožena je evropska energetska bezbjednost jer je Evropa i dalje zavisna od ruskih energenata”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike je ukazao u obraćanju da je danas geopolitički položaj Republike Srpske veoma težak jer se vrši veliki pritisak kako bi se BiH pridružila NATO-u.

“Mi zagovaramo politiku neutralnosti i ostajemo principijelni po tom pitanju”, poručio je predsjednik Dodik.

Na međunarodnom skupu o bezbjednosti u Moskvi, na kojem učestvuju predstavnici iz više od 100 zemalja svijeta, video-linkom obratio se predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.