Predsjednik Republike prisustvovao obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom

09/05/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas u Banjaluci obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, koje je počelo maršom „Besmrtnog puka“ od Trga Krajine do Trga palih boraca u Banjaluci, nakon čega su položeni vijenci na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da je istorija srpskog naroda stradalnička i časna, istorija narodne pobjede, te da je Srpska antifašistički projekat.

“Ovaj dan pripada svima koji su stradali u četiri godine rata koji je nametnuo fašizam. Borba je bila časna, mnogi su dali živote, jer su smatrali da je to časno”, rekao je predsjednik Dodik na obilježavanju 9. maja – Danu pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Republike je naglasio da je narodnooslobodilačka vojska nesumnjivo bila antifašistička, te dodao da su Srbi imali i otadžbinski pokret.

“Narodnooslobodilačku borbu su u okviru partizanske i otadžbinske vojske dominantno proveli Srbi, nisu nužno bili vezani za ideologiju, ali jesu za slobodu svog naroda. Istovremeno sa borbom krenula je 1928. godine i satanizacija srpskog naroda. Republika Srpska je antifašistički projekat”, rekao je predsjednik Dodik čiji je govor počeo minutom ćutnje.

Predsjednik Republike rekao je da je Republika Srpska antifašistička država i da će to ostati po svom obilježju.

“Republika Srpska danas živi svoj puni demokratski i ustavni potencijal. BiH nije hijerarhijski posložena država. Nastoje da naprave unitarnu i centralizovanu zemlju, nastoje da nam otmu imovinu”, dodao je predsjednik Dodik i ponovio da mora biti afirmisana ideja o nacionalnoj državi Srba.

“Moramo se okupiti oko ideje Republike Srpske kao samostalne države ako nastave da nam oduzimaju ustavnu poziciju”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naveo da će Republika Srpska nastaviti da se gradi.

“Unaprijediti rad bolnica i banja jeste naš prioritet. U stalnoj borbi sa unutrašnjim potrebama razvoja, danas je Srpska stabilna zajednica i živi više od tri decenije. Srpska ima namjeru da bude jača, veća i stabilnija. Treba da rješavamo probleme boračke populacije. Neka živi Republika Srpska, Srbija, Rusija, srpski i ruski narod”, zaključio je predsjednik Republike Srpske.