Obilježavanje 28. godišnjice egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije 1995. godine

01/05/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas u Gradišci obilježavanju godišnjice egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije 1995. godine.

Predsjednik Republike Srpske naveo je da ubijanje civila i granatiranje izbjegličkih kolona ne može biti pobjeda, kako to predstavlja druga strana dok se Srbi sjećaju svojih poginulih.

Nakon parastosa i polaganja vijenaca za stradale u zločinačkoj akciji hrvatske vojske “Bljesak”, predsjednik Republike je izjavio da sve dok se Srbi sjećaju svojih poginulih u ratovima devedesetih godina, na drugoj strani te akcije slave kao pobjedu.

“Ne može pobjeda biti ubijanje civila na kućnom pragu, kao ni granatiranje izbjegličkih kolona”, naglasio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da se i u Srbiji sjećaju ovog stradalničkog datuma, te da se tim povodom jutros čuo sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik Republike je rekao i da će se regulisati status pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine.

“Mnogi od njih su danas ovdje gdje smo dogovorili da se pripadnicima Vojske Republike Srpske Krajine prizna borački status, kao što to imaju borci Vojske Republike Srpske. Svaki put pokušavamo da pomognemo ljudima koji su najviše stradali, izgubili članove svojih porodica, imanja i slobodu”, istakao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je u “Bljesku” na desetine hiljada porodica moralo da napusti svoje kuće i spas traže u Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske dodao je da se za dva dana obilježava stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, što samo govori o kalendaru stradanja Srba i karakteru sukoba.

“Treba samo pogledati datume stradanja i vidjećete kako je prošao srpski narod. To je stradalnički narod koji je najviše stradao od svih naroda. Svaka floskula o bratstvu i jedinstvu je neprihvatljiva. BiH ne može da opstane, jer je to pitanje istorije odnosa između naroda”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je ponovio da BiH opstaje nasiljem međunarodnog faktora i nametanjem volje u kojoj su svi nezadovoljni.

“Svi su nezadovoljni s BiH. Za nju nema rješenja. Najbolje je da se narodu da sloboda kako želi da živi”, poručio je predsjednik Dodik.