Obraćanje predsjednika Republike na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i  njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini

23/04/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se danas na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i  njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je ovo mjesto jasenovačke tišine koja sve okuplja i postaje sastavni dio duše i tijela srpskog naroda.

“Ta tišina nas ovdje okuplja, svaki dan moramo da se prisjetimo stradanja naših predaka na ovom mjestu i one djece koja su vezana u džakove sa mačkama i bacana u Savu i umirala u strašnim mukama”, istakao je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je podsjetio da su ustaše u NDH ubile više stotina hiljada ljudi i da su svi ti zločini bili dio plana koji je trajao dugo, a koji je podrazumijevao da se Srbi unište na ovom prostoru.

“Srbi su najveći stradalnici ne samo prošlog vijeka, nego i sukoba tokom raspada bivše Jugoslavije”, izjavio je predsjednik Srpske i dodao da se Srbima ne dozvoljava da saberu sve gubitke srpskog naroda.

Predsjednik Republike je naglasio da je srpski narod jedinstven i u stradanju, da to pokazuje i današnje prisustvo u Donjoj Gradini i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Jednog dana ćemo biti jedna država i niko nas neće spriječiti u tome, jer to je naše pravo i naša istorija”, poručio je predsjednik Dodik.

Govoreći o dugogodišnjem planu uništavanja srpskog naroda, predsjednik Republike je rekao da stradanje Srba ne počinje ovdje nego sa Prokletija, gdje su srpski narod Albanci gurali u ambise.

“Te kolone koje pamtimo, zar su različite od onih koje je napravila `Oluja` i otjerala Srbe sa prostora Krajine, zar je drugačije to što su neki bačeni u jame Prebilovaca i oni koji su bačeni krajem devedesetih godina u jame Kazana”, naveo je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je zapitao da li su različiti logori ovdje u Jasenovcu i Gradini i oni u Sarajevu, u Tarčinu i mnogim drugim mjestima u kojima su bili zatočeni i ubijani Srbi isto samo zato što su bili Srbi.

Predsjednik Republike je poručio da će se do kraja života boriti za slobodu svakog srpskog djeteta gdje god se nalazilo, jer se samo u slobodi može razviti kao slobodan čovjek.

“Srbi ne mogu da žive bez slobode i bez države. Država je ključna riječ naše slobode i zato mi želimo da kažemo jasno da nije nikakva iluzija, niti je kome prijetnja da Republika Srpska iskaže svoju volju, narodnu volju za formiranje svoje države, jer ne možemo da živimo u BiH koja nas ovako stišće i ugrožava naše slobode”, istakao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je naveo da su Srbima 1914. ili 1941. godine otimali imovinu tako što su slali ovdje tenkove i stvarali režime kojima su otimali srpske domove i ubijali Srbe.

“Danas opet hoće da nam oduzmu imovinu, da nam kažu da nismo svoji na svome, da nismo država, da ne možemo da upravljamo i da nismo dostojni toga”, dodao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je rekao da se ne može osporavati činjenica da je na ovom mjestu ubijeno 500.000 Srba, da je to zapisano i u Jad Vašemu i mnogim drugim knjigama.

Predsjednik Dodik je poručio da se zločin u Srebrenici ne može izjednačiti sa Jasenovcem, ističući da predstavnici zapadnih država neće da kažu da je u Jasenovcu počinjen genocid nad Srbima, ali da su srpemni da upotrijebe sve što mogu, od NATO bombi i svega što imaju, da opravdaju svoja nedjela koja su činili na ovim prostorima devedesetih godina rasturajući Jugoslaviju.

Predsjednik Republike je ponovio da u Srebrenici nije bio genocid, nego zločin za koji su pojedinačno odgovarali i trebali da odgovaraju oni koji su ih činili.

Predsjednik Srpske istakao je da Srbima ne mogu prikačiti etiketu genocidnog naroda i ukazao da srpski narod ima pravo na slobodu.

“Prošli vijek je bio vijek stradanja Srba, a ovaj je vijek njihovog ujedinjavanja”, rekao je predsjednik Dodik.

Prema riječima predsjednika Republike, ideja da se Republika Srpska formira i proglasi državom i ujedni sa Srbijom mora da bude vlasništvo svakog čovjeka u Srpskoj bez obzira na prijetnje.

“Ovdje se radi o nama, mi ne pravimo državu na tuđoj teritoriji, ne branimo svoju slobodu na tuđoj teritoriji, ovo je naša država, naša sloboda i naša imovina”, izjavio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je naglasio da srpski narod hoće da živi u miru i da će napraviti Republiku Srpsku državom u miru, nikakvim sukobima, niti ratom.

Predsjednik Republike je rekao da je uvjeren da ukoliko Srpska u narednim godinama ne bude samostalna država da Srbi na ovom prostoru neće moći da egzistiraju.

“Nema slobode bez države i zato hoćemo državu. Ne želimo ništa loše Bošnjacima i Hrvatima. Ali im kažem, pustite nas na miru, ne možemo zajedno”, ponovio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je dodao da Srbi, Bošnjaci i Hrvati moraju da žive složno jedni kraj drugih, jer očigledno ne mogu zajedno.

“Nikakav rat, ni poziv na rat, a poziv na pravo da. Neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska i srpski narod, neka živi vječno pamćenje na sve stradale Srbe koje su drugi pobili ovdje i na drugim mjestima”, poručio je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je podsjetio da je ovo obilježavanje u organizaciji vlada Srpske i Srbije, a poteklo je od inicijative predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.