Održan konsultativni sastanak sa predstavnicima parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske

21/04/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas konsultativni sastanak sa predstavnicima parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da lideri političkih stranaka i predstavnici organa iz Srpske i u zajedničkim institucijama smatraju da je pitanje imovine riješeno i da je Ustavni sud BiH djelovao mimo Ustava.

Predsjednik Dodik je naveo da je na sastanku utvrđen nacrt izjave o imovini i da bi krajem naredne sedmice trebalo da bude održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i donesena odluka o povlačenju srpskih sudija iz Ustavnog suda BiH.

“Zakazali smo za ponedjeljak u 15.00 časova u Narodnoj skupštini sastanak kako bismo potpisali ovu izjavu, nakon što je razmotre stranački organi”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Republike  je naglasio da je Srpska odlučna da pitanje imovine neće biti razmatrano u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, jer bi to značilo da je titular imovine – BiH, što nije tačno.

“Sve odluke Ustavnog suda BiH koje smo imali do sada govore u prilog tome da je to pitanje riješeno. Samo podilaženjem stavovima muslimana, Bošnjaka u BiH došli smo u situaciju da je dio međunarodne zajednice, posebno u Ustavnom sudu, podlegao takvim stvarima”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da je izjava koju su ranije potpisali predstavnici partija sa sjedištem u Federaciji politički ultimatum Republici Srpskoj i međunarodnoj zajednici.

“Dogovorili smo da krajem iduće sedmice zakažemo sjednicu Narodne skupštine i donesemo odluku o povlačenju sudija iz Ustavnog suda BiH, da delegitimišemo Ustavni sud BiH koji nema više rezona da bilo šta čini i radi”, naglasio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da se ovim želi pokazati opredijeljenost Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Mislimo da je to jedini mogući način da se očuva kakva-takva BiH”, istakao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske rekao da će nacrt danas usvojenog dokumenta biti poslat na adresu i drugih partija čiji predstavnici nisu učestvovale na sastanku.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da su i poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH iz Republike Srpske, napuštajući sjednicu, pokazali šta misle o pitanju imovine i dodao da su partije u Federaciji napravile akciju, i shodno tome Srpska treba da odgovori.

“Naša reakcija jeste vraćanje nadležnosti. Cilj je da se sve vrati u ustavne okvire jer mislimo da samo tako može da funkcioniše BiH. Odbacujemo termin državna jer BiH nema unutrašnji kontinuitet. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Odbacujemo koncept građanštine koji dolazi iz Sarajeva jer je to podvala u kojoj bi trebalo da većinski narod dominira u BiH”, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da su odredbe Ustava iznad bilo kakvog zakonskog rješenja i ukazao da u Ustavu nema bilo kakve kvalifikacije o imovini, a pogotovo ne o državnoj imovini.

“BiH ima samo granicu, nema imovinu na teritoriji. Po Ustavu BiH je sastavljena od dva entiteta, a državnost je na entitetima. Ono što isključivo nije dato BiH pripada entitetima. Mi ćemo se toga držati. Mi ćemo u narednom periodu dogovarati naše akcije”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da će se rješavati i pitanje međuentitetske granice, što je i obaveza preuzeta Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno Aneksom 2.

“Danas smo dogovorili da se u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova formira posebna služba koja će se baviti pitanjem granice između dva entiteta i nadzora nad granicom, šta god to značilo. Dogovorili smo se da ćemo u narednom rebalansu budžeta predvidjeti sredstva za plate radnicima koji će ostajati bez posla, koji su do sada radili u nelegalnim organima, kao što je Agencija za lijekove”, naveo je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da će, nakon što Republika preuzme tu nadležnost, radnici doći u Republiku Srpsku i imaće iste plate i primanja koja su imali, za šta će biti potrebno nekoliko desetina miliona maraka.

Ako to ne urodi plodom, rekao je predsjednik Dodik, Federaciji će biti ponuđen sporazum o razdruživanju.

“Očigledno ovako ne funkcioniše. Ovo je pokušaj da Federacija, odnosno muslimani, nametnu svoju volju prvo Hrvatima, pa Republici Srpskoj, odnosno Srbima”, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Republike je ponovio da Republika Srpska ne prihvata uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, što su potvrdili, kako je naveo, i drugi učesnici sastanka.

“Obustavljamo sve aktivnosti vezane za NATO i ostajemo vojno neutralni. Nećemo se uključivati ni u jedan vojni savez. Od Republike Srpske se obustavljaju sve zajedničke vježbe na prostoru BiH sa NATO-om i njenim članicama”, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da nema razloga da se išta krije, kao što to rade u Sarajevu.