Predsjednik Republike Srpske razgovarao sa predsjednikom Srbije

14/04/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik Republike rekao je nakon sastanka da je fokus današnjeg razgovora bio na projektima izgradnje aerodroma u Trebinju, HE “Buk Bijela” i auto-puta Rača-Bijeljina.

“Razgovarali smo o održavanju dalje pažnje na projektima aerodroma u Trebinju, HE Buk Bijela i gradnje i završetka trase auto-puta od Rače do Bijeljine, kao i kako koordinirati aktivnosti da se u slično vrijeme otvori dionica Kuzmin-Rača i Rača-Bijeljina”, rekao je predsjednik Dodik i zahvalio predsjedniku Vučiću što, pored izrazite aktivnosti, uvijek nađe prostora i vremena da se sastanu i razgovaraju, da sagledaju gotovost određenih projekata i da se kreću dalje.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je na sastanku u Beogradu upoznao predsjednika Srbije sa unutrašnjim problemima koji su veoma teški na nivou BiH jer je situacija potpuno bremenita stalnim zahtjevima da se razgrade ustavni i dejtonski položaj Srpske.

“Upoznao sam ga da su kulminirali ignorantnim, ciničnim i bezobraznim zahtjevima da se sada imovina postavi kao problem na nivou BiH kako bi oni rješavali tu imovinu”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je prenio predsjedniku Srbije razmišljanja Srpske ukoliko se bude insistiralo na tome i ukoliko se to ne riješi, ali ne na način da se to pitanje stavi ispod tepiha i čeka neka buduća vremena ili blokadom koju su oni napravili vezano za imovinu, jer zbog toga Srpska nije u mogućnosti da razgovara sa investitorima, a dovedene su u pitanje čak i koncesije koje su do sada nesumnjivo davane u svakoj prilici.

“Sve što želimo jeste da se poštuje Ustav BiH”, rekao je predsjednik Dodik.

Stav koji je predsjednik Vučić iznio je, naveo je predsjednik Srpske, racionalan i realan, a to je poštovanje Dejtonskog sporazuma, BiH i njene cjelovitosti, ali i poštovanje prava Republici Srpskoj koje je priznato u tom istom dokumentu i dato u samom Ustavu.

“Mi u Srpskoj cijenimo da angažman jednog dijela zapadne međunarodne zajednice i političkog Sarajeva vodi ka tome da se degradira još više ustavni položaj Republike Srpske i da smo mi došli do trenutka u kome ne možemo to pitanje da odlažemo”, rekao je predsjednik Dodik i dodao da je odbrana i reakcija Srpske na sve to, o čemu se najozbiljnije razmišlja, da bude donesena odluka o samostalnosti i otcjepljenju Republike Srpske, ukoliko se budu i dalje problematizovala pitanja u vezi sa imovinom i ostala koja su data Ustavom BiH.

“Mi ništa ne tražimo osim toga što je riješeno Ustavom i Dejtonskim sporazumom.
Moramo da pobjegnemo iz sfere igranja raznih diplomata i kvazidiplomata u Sarajevu koji ispunjavaju samo želje muslimanskog Sarajeva u nastojanju da degradiraju poziciju Srpske”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Kada je riječ o NATO-u, predsjednik Dodik je rekao da Srpska prati stav Srbije u tom pogledu i on je veoma jasan – neutralnost i nepriključivanje bilo kom vojnom bloku.

“Ali, nismo za to da nas podmuklim aktivnostima i prevarantskim procesima dovedu u poziciju da jednog dana shvatimo da smo dovedeni u pitanje da moramo nešto da prihvatimo”, rekao je predsjednik Dodik.

Dakle, dodao je predsjednik Srpske, sa NATO-om može saradnja.

“Mi smo to sada obustavili dok ne definišemo našu poziciju, ali nikakvo članstvo u NATO ne dolazi u obzir. Sve su to pitanja koja su veoma teška na nivou BiH“, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike smatra da je predsjednik Srbije razumio veoma jasno poruku i Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, mora da vodi računa o svim detaljima koji su važni upravo za očuvanje tog sporazuma, pa i samim time Republike Srpske.

Predsjednik Dodik izjavio je da će zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske na kojoj će biti razmatrano pitanje izgradnje dva memorijalna centra posvećena Jasenovcu u Beogradu i Donjoj Gradini biti održana u Banjaluci.

Predsjednik Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Vučićem u Beogradu rekao da je termin održavanje sjednice tehničko pitanje, da ostaje da se vlade dogovore o tome i da će ona uslijediti u naredne dvije sedmice.

Predsjednik Srpske je istakao da je dugo na vlasti i da nije bilo godine ni garniture na vlasti u Srbiji, a da on nije insistirao da se gradi tako nešto.

“Jedino sa predsjednikom Vučićem imamo to razumijevanje da konačno počnemo da radimo i mi ćemo tu odluku donijeti”, rekao je predsjednik Republike Srpske .