Pres konferencija predsjednika Republike Srpske i srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH

11/04/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović održali su danas u Palati Republike konferenciju za novinare.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da Srpska nije finansijski ugrožena, da finansira sve svoje obaveze, te da je zaduženost ispod standarda koji propisuje EU.

Predsjednik Republike je napomenuo da je Srpska praveći auto-puteve i druge projekte uzimala međunarodna finansijska sredstva, dodajući da je do 2007. godine bila izopštena iz donatorskih i međunarodnih kreditnih sredstava.

“Stranci to nisu dali, zato su sve dali u Federaciji BiH. Od četiri i nešto milijarde donacija koje su date ovdje, više od tri i po milijarde dato je FBiH, a Republici Srpskoj tek nešto što se moralo. Većina opština u Srpskoj bila je proglašena crnom rupom ili tačkom, tako da nisu mogle da učestvuju u finansiranju”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je konstatovao da je danas budžet Republike Srpske 5,4 milijarde KM, a da je u vremenu kada je obavljao funkciju predsjednika Vlade Srpske iznosio 280 miliona KM.

“U Republici Srpskoj je, u međuvremenu, izgrađeno mnogo. Gotovo svi bolnički objekti u Srpskoj su završeni i počinjemo izgradnju nove bolnice u Trebinju”, dodao je predsjednik Republike, te potvrdio da će se nastaviti rekonstrukcija i izgradnja domova zdravlja.

Predsjednik Dodik je istakao da je Republika Srpska izgradila 120 kilometara auto-puta, sanirala škole, rehabilitovala Olimpijski centar, te podigla značaj svakog grada u Srpskoj.

“Republika Srpska je sposobna i spremna da izvršava sve svoje obaveze i ona će to činiti. Srpska ima značajno zaduženost ispod standarda koje propisuje Evropa, a to je 60 odsto domaćeg proizvoda. Rekao sam da je javni dug 34 odsto, a ukupan dug 41 odsto”, precizirao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike je napomenuo da je Republika Srpska povećavala penzije, plate i socijalna davanja.

Pored toga, predsjednik Dodik je rekao da se Srpska kreće sa potencijalom koji ima, kao i da ima najnižu stopu zaduženosti ikada.

“Ona je sada 31 ili 32 odsto, što se tiče javnog duga, a što se tiče ukupnog duga to je oko 41 odsto. Srpska ima najmanji procenat javnog duga u regionu, nije prezadužena i ima stabilan kreditni rejting B++, što nam omogućava da se na nekim finansijskim tržištima pojavljujemo za naše programe i potrebe za finansijama”, naveo je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske naglasio je da sa srpskim članom i predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović konferencijom u Banjaluci izražava državno i političko jedinstvo po pitanjima važnim za Republiku Srpsku.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da Srpska nije dozvolila da se u organima BiH donese odluka o uvođenju sankcija Rusiji.

“Srpska je ona koja nije dozvolila da se donese odluka o priznanju Kosova jednako kao što nije dozvolila da se ni na jednom mjestu u BiH, u organima predviđenim za to, donese bilo koja odluka o uvođenju sankcija prema Rusiji u ovom vremenu”, ponovio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike izjavio je da Srpska ne želi da uđe u NATO savez i obustaviće sve aktivnosti saradnje sa tom alijansom.

“Od zamjenika ministra u Savjetu ministara i ministara u Vladi Srpske do svih operativaca na tim pitanjima, zaključno sa komisijom u kojoj sjedi jedan broj Srba koju je imenovao Savjet ministara. U tom pogledu mi ćemo prekinuti da radimo”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je istakao da Republika Srpska ne želi da se svrstava ni na jednu stranu.

“Mi želimo biti subjekt koji ovdje odlučuje o našim stvarima. Ja ne odlučujem o stvarima o Velikoj Britaniji i Americi, a ne želim ni da oni ovdje odlučuju”, dodao je predsjednik Republike.

Predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović najavila je da bi već početkom ljeta sve trudnice u Republici Srpskoj mogle imati pristup prenatalnim testovima, jer se ušlo u završnu fazu ove inicijative.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je izjavila da se od prvobitne ideje da mogućnost testiranja imaju trudnice starije od 35 godina i one koje imaju određene indikacije došlo do ideje da prenatalni testovi budu omogućeni svim trudnicama, bez obzira na godine i indikacije.

“Došlo se do faze kada se može raspisati javni poziv za izbor referentne institucije koja bi radila testove, a uzorci će biti uzimani u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske”, potvrdila je predsjedavajuća Predsjedništva BiH.