Čestitka predsjedniku Izraela i predsjedniku Vlade Izraela povodom Pesaha

04/04/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom nastupajućeg jevrejskog praznika Pesaha, uputio je čestitku predsjedniku Izraela Isaku Hercogu i  predsjedniku Vlade Izraela Benjaminu Netanjahuu.

„Vama i narodu Izraela srećan Pesah, sa željom da ga proslavite u miru, duhovnoj snazi, zdravlju i radosti širom države Izrael, kao i svuda gdje Jevreji žive i rade.

Ovaj veliki jevrejski praznik, kojim se proslavlja oslobađanje biblijskih Izraelaca iz ropstva u Egiptu, Jevreji doživljavaju kao suštinu Božjeg heseda, Božje zaštite pune ljubavi prema Jevrejima.

I mi, Srbi Zapadnog Balkana, vjerujemo u Božju milost i zaštitu prema nama. Upravo iz tog razloga, sa radošću Vam čestitam ovaj praznik, važan za vašu, ali i svjetsku i hrišćansku civilizacijsku baštinu.

Srbi i Jevreji su narodi koji su najviše stradali tokom istorije svijeta. Ovo značajno sjećanje povezuje naša dva naroda i obavezuje nas da sjećanje održavamo živim, svijest sveprisutnom, a naše prijateljstvo i saradnju čvrstom i energičnom.

Sa željom za mnogo uspjeha i mir, vas i naroda Izraela, za ovaj i druge jevrejske praznike koji dolaze, srdačno vas pozdravljam i želim srećan Pesah“, navodi se u čestitki predsjednika Republike Srpske.