Susret sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem i članovima Svetog arhijerejskog sinoda

04/04/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastali su se danas u Banjaluci sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda koje je predvodio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Susret je organizovan tokom svečanog ručka u Vladičanskom dvoru Eparhije banjalučke, a prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Predsjednik Dodik je rekao da je Srpska sa eparhijama SPC izgradila i obnovila mnogo crkava i manastira.

“Idemo dalje jer je vjera jedan od snažnih elemenata našeg identiteta na šta smo ponosni”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da je Srpska pravoslavna crkva pokazala da integriše srpski narod. “Pokazalo se da je naša Crkva bila egzistencijalno odlučujuća u periodu okupacija, pa i viševjekovnih”, dodao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da današnja uloga SPC nije manja imajući u vidu ukupna dešavanja u svijetu.

“Zapadni neoliberalizam usmjeren je da potkopa temelje pravoslavnog karaktera i našeg društva, a svi napadi na vrijednosti srpskog naroda jesu napadi i na SPC o čemu smo danas razgovarali sa patrijarhom i članovima Sinoda”, rekao je predsjednik  Dodik.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da su svi napadi na vrijednosti srpskog naroda napadi i na Srpsku pravoslavnu crkvu, istakavši da je vjera jedan od snažnih elemenata identiteta Srba.