Predsjednik Republike Srpske i ministar spoljnih poslova Mađarske učestvovali na panelu „Energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu“

22/03/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto učestvovali su na Samitu energetike Trebinje na panelu „Energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu“.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da Srpska želi Mađarsku kao partnera u budućim projektima iz oblasti energetike, poput projekata izgradnje hidroelektrane “Mrsovo” na rijeci Lim i termoelektrane “Ugljevik tri”.

“Radimo hidroelektranu `Mrsovo` koja ima oko 50 megavata i prilazimo tome da obezbijedimo sve uslove da izgradimo i termolektranu `Ugljevik tri`, koja se gradi u dvije faze po 300 megavata i zato želimo partnerstvo sa Mađarskom i razgovaramo o tome”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je ocijenio da će to partnerstvo obezbijediti sigurne izvore finansiranja, te da obje investicije imaju građevinske dozvole.

“U narednim sedmicama ćemo razgovarati kako ćemo modelirati međusobni odnos. Želimo Mađarsku da vidimo kao suvlasnika u budućim novim projektima iz oblasti energetike”, rekao je predsjednik Dodik.

Govoreći o ideji premijera Mađarske Viktora Orbana o formiranju određene regionalne energetske zajednice, predsjednik Republike Srpske je rekao da ta ideja podrazumijeva povezivanje i razmjenu dijela vlasništva u vlastitim elektroprivredama.

“Razmijenili bi i dali ljude u upravne odbore, odnosno nadzorne odbore, kako bi mogli na pravi način da sarađujemo. Berza će ostati nezamjenjiv oblik trgovine električnom energijom, šta god bilo od te ideje. Premijer Srpske Radovan Višković je zadužen da u ime Srpske razradi modele funkcionisanja i radi sa ljudima iz Mađarske na tom pitanju”, istakao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da Srpska dobro stoji na polju električne energije, ali da se mora obezbijediti diverzifikacija izvora proizvodnje električne energije kako bi se takvo stanje zadržalo.

“Moramo da budemo jeftiniji, brži, da imamo više energije, da obezbijedimo našem stanovništvu najjeftiniju energiju u regionu i našoj privredi dovoljno energije koja joj je potrebna i isporučimo je u pravo vrijeme”, istakao je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je rekao da Republika Srpska želi da vidi mađarske privrednike u Srpskoj, te da već postoje dobri primjeri te saradnje.

Predsjednik Republike Srpske je dodao da Srpska nije zavisna od gasa, ali je istakao da nivo BiH pravi poteškoće kada je riječ o izgradnji istočne gasne interkonekcije prema Banjaluci.

“U okviru toga gasovoda treba da se izgrade dvije elektrane na gas sa snagama od po 600 megavata. Mi samo čekamo jednu malu stvar, a to je da muslimanska strana u Sarajevu prevaziđe svoju sujetu i pokvarene namjere prema nama i omogući samo da na toj graničnoj liniji ispod Drine prođe taj gasovod prema Banjaluci”, istakao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da postoji dogovor sa novom vlašću na nivou BiH da se to pitanje stavi na dnevni red, te da će Republika Srpska insistirati na tome.