Predsjednik Dodik svečano otvorio 4. Samit energetske budućnosti “SET Trebinje 2023”

22/03/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svečano je danas u Trebinju otvorio 4. Samit energetske budućnosti “SET Trebinje 2023”.

Predsjednik Dodik istakao je da je Srpska jedini regionalni izvoznik električne energije i da izvozi oko 30 odsto svoje ukupne produkcije.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da bi Srpska mogla izvoziti i više električne energije, ali da to ne čini jer je usmjerena ka rješavanju određenih socijalnih pitanja.

Predsjednik Srpske je dodao da u Republici Srpskoj ne postoje nikakve restrikcije električne energije dok je takva pojava primjetna u određenim velikim evropskim gradovima.

“Imajući u vidu da ovaj Samit po broju učesnika svake godine raste mi smo upravo danas, da vas ohrabrimo za buduće godine, donijeli odluku da pravimo jedan novi savremeni kongresni centar isključivo posvećen energetici, jer želimo da Trebinje zadrži upravo taj značaj. Ovih dana ćemo u to krenuti”, istakao je predsjednik Republike, dodajući da bi taj centar trebao biti završen za dvije do tri godine.

Predsjednik Dodik je istakao da će Republika Srpska u ovoj godini imati potpuno osiguranu proizvodnju električne energije bez ikakvih problema, o čemu, kako kaže, svjedoči odličan nivo akumulacije vode u jezerima.

“Operativnim potezima naše `Elektroprivrede` akumulacija je 100 odsto popunjena. Prema resursima koje imamo odnosimo se na pravi način. Republika Srpska je tu da sarađuje sa vama”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je dodao da je u nedavnim razgovorima predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban predložio da se Mađarska, Srbija i Republika Srpska, te svi koji to žele u regionu, uključe u formiranje solidarne energetske zajednice.

“Da zajedno razmjenjujemo resurse, da zajedno planiramo, činimo i da zajedno jedni drugima pomažemo u ovom nestabilnom vremenu kada se ne smije dešavati da naša privreda nema potencijal, odnosno nema energiju”, istakao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je naglasio da Republika Srpska želi stimulisati investitore u Srpskoj, te da Republika investitorima garantuje određenu cijenu električne energije u petogodišnjem periodu.

“Pod uslovom da oni ovdje otvore neku industrijsku granu, naravno koja od naših ljudi ne pravi socijalnu bijedu zato što rade za male plate nego ih pravi dostojnim ljudima koji ovdje žive”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je dodao da Srpska želi biti dio napretka regiona te da će sigurno doprinijeti tome.

„Republika Srpska ima konstituisanu svijest o potrebi energetskih inovacija i podržaćemo svaku novu tehnologiju koja se bilo gdje u svijetu pojavi i pokušaćemo ovdje da je implementiramo“, istakao je predsjednik Dodik.