Svečani prijem za pripadnike specijalističkog tima za traganje i spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske

21/02/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upriličio je danas prijem u Palati Republike za pripadnike specijalističkog tima za traganje i spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske izrazio je zahvalnost pripadnicima ovog tima, koji su učestvovali u humanoj misiji u Turskoj nakon razornog zemljotresa, istakavši da su tamo bili isključivo kao predstavnici Srpske.

“Nije bilo ideje da budemo dio tima BiH. Ponosan sam na naše heroje sa kojima sam bio u kontaktu”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je dodao da Republici Srpskoj nije niti će biti potreban novac od bilo koga za ovakve misije, jer će uvijek obavljati takve poslove na najbolji mogući način.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je i Turska pomogla Srpskoj 2014. godine kada su je zadesile katastrofalne poplave, te još jednom predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu uputio saučešće za ljudsku tragediju u ovoj zemlji.

“Ovi momci ne samo da su rukovođeni humanim, već i patriotskim razlozima. I zato pokušaje da se to predstavi kao nastup BiH apsolutno odbijamo. Ovo je bio nastup naše civilne zaštite, potpuno autonoman. Zahvalan sam Turskoj koja je prihvatila na prvi poziv da mi pošaljemo našu jedinicu, jer je trebalo hitno reagovati”, izjavio je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je istakao da imajući u vidu kako se po inerciji dešavaju stvari u BiH, da jedinica iz Srpske nije otišla onaj prvi dan, niko iz BiH ne bi.

“Možda bi tek sada nešto mogli da organizuju”, izjavio je predsjednik Srpske i ponovio da su svi pokušaji da se to predstavi kao nastup BiH farsa.

Predsjednik Republike Srpske je nazvao licemjernom izjavu šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera koji je rekao “da BiH neće imati pravo na povrat velikog dijela sredstava koja će biti utrošena na slanje spasilačkih službi i njihovu logistiku u kriznim područjima pogođenih zemljotresom u Turskoj i Siriji jer su entiteti djelovali samostalno”.

“Ne iznenađuje me od njega. On u posljednje vrijeme pokušava sve nešto da nam `podvali`. Ne treba vjerovati EU. Ranije smo prihvatili da Civilna zaštita bude u sistemu koordinacije, što je sasvim logično, a oni to pokušavaju da prevedu sada i na neku vrstu plaćanja. Da je moglo i da je to neko htio bilo bi ranije dogovoreno, ali pošto nije moglo, onda se neće desiti ni u budućnosti”, naglasio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je istakao da Republika Srpska nije spremna da proda svoj status i da to neće ni raditi, ali da će Satlerov postupak još više “otvoriti oči i uši” Srpskoj za prihvatanje bilo kakvih njihovih inicijativa, jer uvijek iza toga stoji “nešto pokvareno”.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je Civilna zaštita u isključivoj nadležnosti Republike Srpske, da nije u nadležnosti BiH, te da se pokušaj Brisela da napravi centralnu zemlju svaki dan vidi, a to se vidi i ovdje.

“Nismo spremni da radimo na toj ideji i nećemo. Koordinirati i dogovarati se možemo institucionalno, prenositi nadležnosti nećemo, a ono što su nam oteli prethodnih godina biće borba za vraćanje tih nadležnosti”, izjavio je predsjednik Dodik.