Dodjela odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije

15/02/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas u Beogradu svečanoj dodjeli odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da je Dan državnosti Srbije i praznik Srba u Republici Srpskoj, te da Srpska, formirana 9. januara 1992. godine i Srbija jesu dvije organizovane države srpskog naroda.

Predsjednik Srpske je istakao da kad Srbija obilježava Dan državnosti to obilježavaju svi Srbi u svijetu, jer je to datum u kome je srpski narod prvi put nakon 400 godina ponovo rehabilitovao svoju državnost, ali i okvir u kome su Srbi mogli da organizuju svoj identitet i bore se za svoja prava.

“Ovo je jednako praznik i nas u Republici Srpskoj. I mi imamo dva praznika, jedan je 9. januar, što se tiče državnosti, i naravno ovaj danas – Dan državnosti Srbije. Sa Srbijom obilježavamo kao naš zajednički praznik i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je naglasio da je apsolutno važno te praznike zajednički obilježavati i ukazao da dobra praksa zajedničkog obilježavanja svih važnih praznika u Srbiji i u Republici Srpskoj relaksira ne samo odnose među političkim elitama, nego i među građanima, koji to žele da vide.

Predsjednik Srpske napomenuo je da se Srbija ovog trenutka, za svoj Dan državnosti, nalazi u složenim međunarodnim okolnostima, a njeno rukovodstvo je izloženo stalnim pritiscima.

“Tako je i Republika Srpska za koju su neki davno predvidjeli kraj, ali eto, nije im se desilo i ostvarilo. Ali oni nisu odustali da pokušavaju da Republici Srpskoj nametnu okvir u kome bi ona bila prazna ljuštura i predmet nezadovoljstva nas koji tamo živimo”, izjavio je predsjednik Republike.

Predsjednik Dodik je naveo da je važno imati svoj dan državnosti u Republici Srpskoj 9. januar.

“Nije to bezazlena priča, kako žele da nam pokažu, jer to se naprosto ne može mijenjati. To je nešto što se dogodilo, to nije nešto što se treba dogoditi pa da možete to da kreirate, nego se dogodilo – 9. januara 1992. godine – formirana je Republika Srpska i ona danas sa Srbijom predstavlja dvije organizovane države srpskog naroda na ovim prostorima”, poručio je predsjednik Srpske.