Sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH

08/02/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovim o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Republici Srpskoj, BiH i regionu.

Predsjednik Dodik informisao je ambasadora Kalabuhova o formiranju vlasti na nivou BiH,  izrazivši očekivanje  da će saglasnost zajedničkog nivoa o rješavanju i deblokadi mnogih, važnih strateških projekata, između ostalih i gradnji gasovoda,  biti riješeni u skorijoj budućnosti.

Kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji, predsjednik Republike rekao je da Srpska čvrsto stoji pri svojim stavovima i da se u tom svjetlu mora poštovati njena ustavna pozicija.

Ovom prilikom, sagovornici su se složili da je prioritet sačuvati stabilnost i mir, kao i očuvanje Dejtonskog sporazuma  kao osnovnog ugovora za funkcionisanje BiH.

Tokom sastanka istaknuto je opredjeljenje za  razvoj kulturnih veza dva bratska naroda i značaj daljeg unapređenja odnosa Republike Srpske i Rusije, s ciljem sveukupnog i obostranog političkog, ekonomskog i privrednog rasta i prosperiteta.