Obilježena 81 godina od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac

05/02/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac.

“U jednom danu ubijeno je više od 2.000 ljudi i to bez i jednog ispaljenog metka. Među njima je bilo i 551 dijete iz osnovne škole i potrebno je da ovo obilježavanje podignemo na veći nivo”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je naveo da su tog dana Srbi bili okovani snijegom i opkoljeni ustašama, da nisu imali šansu da prežive, jer ustaše nisu imale milosti i ubijale su svakog Srbina bez obzira da li je dijete, žena, starac…

“Okupljamo se svake godine ne samo da se prisjetimo nego i da pamtimo ovaj zločin koji je jedan od najmonstruoznijih, jednako tako kako je za Srbe bila i NDH koja je imala samo jedan cilj – da Srbe pobije, prekrsti ili raseli”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je napomenuo da nikada nije dovoljno sadržaja i obilježavanja kojima se odaje počast stradalima.

Predsjednik Srpske je podsjetio da komunistički režim nije dozvoljavao da se obilježi godišnjica stradanja Srba, ali da su potomci napravili spomenik gdje se danas okupljaju u zavjetu da čuvaju srpski narod i Republiku Srpsku.

Predsjednik Dodik poručio je da Republika Srpska nije slučaj, već istorijski zavjet srpskog naroda i slobodna država koja apsolutno mora da opstane, jer je jedini častan odgovor na stradanje Srba koje se desilo prije 81 godinu u banjalučkom naselju Drakulić i okolnim selima.

“Nijednog trenutka mi koji rukovodimo Republikom Srpskom, a i oni koji dođu poslije nas, ne smijemo više da dozvolimo da se posije zabluda srpskom narodu da može da živi u društvu na principima bratstva i jedinstva. U tom društvu oni koji su činili zločine samo su se pripremali da to ponovo učine i to je bilo devedesetih godina”, naglasio je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je dodao da ne može da oprosti ovaj stravičan zločin, jer je uvjeren da ima onih koji bi, da im se pruži prilika, ponovili zločin iz februara 1942. godine.

“Ovo se ne može oprostiti, ali to ne znači da uzmemo pušku i ubijamo, već znači da ne smijemo dozvoliti da nam se ovo ponovo desi”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je ponovio da je zbog toga važna sloboda srpskog naroda i Republika Srpska.

“Zato, uvijek kada ovde dođemo moramo se iznova zavjetovati Republici Srpskoj. Ona je zakašnjela pravda za te stradale, zakašnjela jer je davno trebala da postoji ovdje kao odraz slobode srpskog naroda”, rekao je predsjednik Srpske.

“Nikoga ne diramo, ne vjerujemo u BiH koja je i stvorena da korak po korak preuzme Republiku Srpsku i da ona bude besmislena. Zato je naša borba danas isključivo borba za te vrijednosti Republike”, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je napomenuo da je srpski narod kroz vijekove, potican slobodom, podizao bune protiv raznih okupatora i da je svaku svoju slobodu krvavo branio, zbog čega je riječ sloboda istorijski najvažnija riječ srpskog naroda.

“Ne smijemo da se obrukamo pred onima koji su svoje živote dali za našu slobodu”, rekao je predsjednik Republike Srpske.