Položeni vijenci na srpskom vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik

09/01/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i delegacija Vlade Srbije u kojoj su Nikola Selaković, Danica Grujičić i Ivica Dačić, danas su na srpskom vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik u Sokocu, položili vijence povodom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Nakon služenog pomena i polaganja vijenaca na Centralni krst, predsjednik Republike Srpske istakao je da Srbi neće odustati od obilježavanja 9.januara – Dana Republike, te da nijedna sudska odluka ne može promijeniti tu činjenicu.

Predsjednik Dodik je naveo da je tu sahranjeno 949 vojnika ove regije, koji su stradali u borbi za Republiku Srpsku.

“Sarajevski i romanijski Srbi su najveći stradalnici u prošlom ratu i zato se ovdje okupljamo svake godine na Dan Republike i odajemo poštu i počast ljudima koji su branili, odbranili i stvorili Republiku Srpsku. Zato je važno biti na Sokocu sa nadahnućem, željom i zahvalnošću za jačanjem i izgradnjom Srpske”, izjavio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike rekao je da se predstavnici institucija Srpske i Srbije kada dođu na Sokolac prisjete svih ovih porodica, te da je zahvalan opštini Sokolac i resornom ministarstvu koji planiraju i održavaju na ovaj dan ovu manifestaciju.

Predsjednik Dodik je poručio da je, uprkos protivljenju iz Federacije BiH i pojedinih međunarodnih krugova, kao i odluci Ustavnog suda BiH, dan osnivanja 9. januar 1992. godine neupitan jer je tog dana osnovana Republika Srpska koja je međunarodno priznata kao jedan od entiteta koji čini BiH.

“Ne može nijedna sudska odluka promijeniti tu činjenicu. Lakše je da taj sramni Ustavni sud promijeni tu odluku. Srbi neće odustati od obilježavanja 9. januara – Dana Republike o kojem je odluka donesena na Palama, a običan narod i njihovi predstavnici određuju koji su datumi i nacionalni praznik koji oni obilježavaju”, naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike je istakao da je okupljanje oko 9. januara nakon te odluke Ustavnog suda daleko veće nego što je bilo do tada, jer Srbi neće prihvatiti i dozvoliti da im se na administrativan način kreira istorija.

“Istorija se desila i ne može niko promijeniti datume koji su se desili. Devetog januara je donesena odluka o formiranju Republike, a 28. februara donesen je Ustav Republike i tada nije bilo sukoba. Poslije toga se desilo nekoliko sjednica Skupštine BiH. Bio je miran period u kome je Republika Srpska stvorena”, poručio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske naveo je da nekima ne smeta datum 9. januar nego godina kada se to desilo, prije oružanih sukoba.

Predsjednik Republike je podsjetio da su oružani sukobi u BiH nastali nakon referenduma, koji su održali Muslimani i Hrvati da se otcijepe od Jugoslavije.

“Sada je sve jasno. Mi Srbi smatramo da je 9. januar nedodirljiv, a u Sarajevu žele da to po svaku cijenu nametnu srpskom narodu. Međutim, to je nemoguće”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je dodao da 9. januar ostaje Dan Republike kada će predstavnici Republike Srpske, Srbije i mnogi članovi različitih organizacija uvijek doći na “Mali Zejtinlik” i odati poštu stradalim vojnicima.

Predsjednik Republike naglasio je da ovo srpsko groblje treba da bude mjesto sa kojim će se upoznati mlade generacije kako bi znale da su upravo mladi ljudi stradali braneći slobodu.