Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske

08/01/2023

Povodom Dana Republike Srpske i 31 godine njenog postojanja večeras je u Sportskoj dvorani „Borik“ održana svečana akademija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je srpski narod Republiku Srpsku proglasio u miru, bez ijedne ljudske žrtve, te da u tom trenutku nije imao drugog izbora ukoliko je želio opstati na ovim prostorima.

“Nijedan pucanj se nije čuo u vremenu formiranja Republike Srpske. Nudili smo razne pristupe da sačuvamo mir, a neki su govorili da su spremni da žrtvuju mir za BiH. Da su Srbi tada htjeli BiH, sada bi Srba ovdje bilo u malim postotcima”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je dodao da sada Srba ima malo u Federaciji BiH i da ih je i to malo opstalo zahvaljujući Srpskoj i Srbiji.

“Govore nam da ne možemo da obilježavamo Dan Republike 9. januara. Nema naroda na svijetu kojem neki sud određuje kada mu je stvorena država, pa neće ni nama ovdje. Znamo kada smo je formirali”, izjavio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je istakao da Srbi i Srpska nikada nisu i ne žele nikoga da vrijeđaju.

“Čestitam Dan Republike Srpske – 9. januar, dan kada smo sa ponosom donijeli tešku, a rekao bih tada i neizvjesnu odluku o formiranju Srpske”, naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je dodao da je ponosan što je bio dio onih koji su donijeli odluku o formiranju Srpske, kada su svi bili jedinstveni bez obzira na političku partiju i ideologiju.

“Ponosan sam na generaciju političara koja je stvorila Republiku Srpsku. One iste koji su svoja politička opredjeljenja pretvorili u ličnu i porodičnu tragediju, koji su bili spremni za ideju slobode Republike Srpske i prihvate ulogu mučenika po raznim bjelosvjetskim zatvorima i danas tamniče, samo zato što su neki htjeli da nam kažu ovdje da su oni bili u krivu. Narod Republike Srpske nikad ih ne krivi i zna da nije bilo te generacije, ljudi ne bi imali ovdje našu slobodu”, izjavio je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske poručio je da je ponosan na istoriju Srba, da nije sretan što je ona stradalnička, te da propaganda koja se provodi posredstvom medija može mlade generacije da odvede na stranputicu, zbog čega je jedini način života na ovim prostorima da se vratimo i ishodište tražimo u našoj istoriji i stradanju.

Predsjednik Dodik je dodao da o veličini srpskog naroda govori i to da je 1918. godine kada je prirodno bilo da napravi veliku državu na prostoru Srbije, BiH, Dalmacije i Crne Gore odlučio da slobodu da drugima koji su na kraju tog vijeka otišli iz zajedničke zemlje tvrdeći da su baš Srbi ti koji su najveći zločinci i kojima treba da se svete kroz različite oblike i načine.

Predsjednik Republike podsjetio je da su Srbi samo za vrijeme turske okupacije na prostoru sadašnje Republike Srpske digli 140 ustanaka, te da nikada Srbi nisu ni prestali da se bore za slobodu.

“Volimo Republiku Srpsku jer smo Republika mi. Republika koja je zagledana i voli Srbiju. Šta je normalnije nego voliti svoj narod. Nismo bosanski Srbi, a stalno nas tako kvalifikujete i onda kada mi nekima nešto kažemo, oni se ljute, jer navodno ne možemo da govorimo ono što nam neki sa strane ne kažu šta treba da uradimo”, istakao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik rekao je da političari koje je narod birao moraju da iskoriste ovo vrijeme i objedine srpski narod i kažu šta žele u decenijama koje predstoje.

“Zašto neki drugi narodi mogu da imaju jednu državu, a Srbi ne mogu?”, upitao je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Republike je dodao da je uvjeren da je snaga Srpske i Srbije veća nego ikada, te da se snaga naroda određuje u volji tog naroda da živi i ostane ovdje.

“Svijet se promijenio i svijet koji dolazi biće drugačiji. U tom novom svijetu mi moramo da budemo jedno, jedinstveni, jer je to jedini način da Srbi kao nacija promaknu i ova teška i buduća složena vremena”, naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je ponovio da su Srbi imali tešku stradalničku istoriju, da je Jasenovac otvorena živa rana srpskog naroda, gdje je pobijeno više od 500.000 Srba, u kojem je više od 40.000 djece držano u logoru, te da su prema ustaškoj ideologiji po jedna trećina prekrštena, pobijena i raseljena.

“Jedina zabluda, koju kao predstavnik naroda, ne želim da posijem ovom narodu je da je moguće da živimo više u multietničkim državama u kojima je Srbima uvijek bilo spremno potpuno uništenje ili nestajanje. Hoćemo svoju državu. Zašto to ne možemo da kažemo?”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je naglasio da je Republika Srpska formirana 9. januara 1992. godine da bude nezavisna država, a ne da bude u bilo čijem dijelu.

“Vjerujem u Republiku Srpsku. Ne dam Republiku Srpsku, naš identitet, slobodu i neću dozvoliti da nas iko tlači i ponižava. Neka živi Republika Srpska, Srbija i srpski narod gdje god se nalazio. Živio 9. januar i naša sloboda”, zaključio je predsjednik Republike Srpske.