Povodom Dana Republike položeni vijenci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske i na Trgu palih boraca NOR-a

08/01/2023

Povodom Dana Republike Srpske danas su u Banjaluci položeni vijenci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija i na Trgu palih boraca NOR-a.

Polaganju vijenaca prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je Republika Srpska formirana u miru i da je odluka naroda da se obilježava Dan Republike važnija od politički motivisane odluke bilo kojeg suda.

“Tada nije bilo ratovanja ni pucnjave u BiH i to je stvar koja mnogima u BiH smeta”, izjavio je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je naglasio da se plebiscitarna odluka da se obilježava Dan Republike Srpske, uprkos sramnoj odluci Ustavnog suda BiH, na ovaj način poštuje, ističući da je odluka naroda važnija od odluke bilo kojeg suda koja je politički motivisana.

“Apsolutno nema primjera na svijetu da je nekom narodu njegov praznik postojanja određivao neki ustavni sud. To je uvijek određivala istorija i narod i najvažniji događaj za koji narod to misli”, istakao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je poručio da je Republika Srpska danas stabilna, sigurna i bezbjedna, usmjerena ka svom razvoju, da ima svoj put i zna šta želi.

“Republika Srpska u ovih 31 godinu iza sebe ostavlja tešku borbu kroz rat, poslijeratnu političku borbu i nasilja međunarodne zajednice”, izjavio je predsjednik Srpske.