Sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH

25/11/2022

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je danas  u Istočnom Sarajevu ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova, koji mu je zahvalio na pozivu da prisustvuje svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost predsjednika.

Predsjednik Dodik istakao je da Srpska cijeni činjenicu da ambasada Rusije i ruski ambasador sa posebnim uvažavanjem pristupaju obilježavanju svih važnih događaja za Republiku Srpsku, te da se u tome ogleda i dobra saradnja i odnosi Srpske i Rusije.

Predsjednik Republike Srpske upoznao je ruskog ambasadora da je u Republici Srpskoj u toku konstituisanje vlasti, i da će u narednom periodu biti nastavljene sve aktivnosti koje su do sada provođene.

Naglasio je da će tražiti da se vrati nadležnost za izborni zakon na republički nivo, što će omogućiti da Republika Srpska putem Republičke izborne komisije  sprovodi lokalne, kao i izbore za Narodnu skupštinu i predsjednika Srpske, a ne Centralna izborna komisija koja nema pravo na to ni po Ustavu i zakonu.

Predsjednik Srpske istakao je da je sve više pritisaka na Republiku Srpsku za uvođenje sankcija Rusiji, kao i o NATO integracijama, ali da Srpska čvrsto stoji pri svojim stavovima.

Poručio je da svi Srpsku moraju tretirati kao ravnopravnog partnera, poštujući njenu ustavnu poziciju.

Naglasio je da u jednom dijelu BiH pokušavaju kroz obilježavanje nepostojećih praznika da stvore neku priču koja samo doprinosi većim podjelama u BiH, i da te datume ne priznaju ni srpski ni hrvatski predstavnici.

Tokom sastanka, razgovarano je i o drugim aktuelnim temama u Republici Srpskoj, BiH i regionu.