Sastanak sa predsjednikom Republike Srbije

24/11/2022

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarali su danas u Beogradu sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik Republike Srpske najavio je zajedničku sjednicu Vlada Srpske i Srbije u decembru, u Banjaluci, na kojoj će biti operacionalizovani dogovoreni projekti.

Predsjednik Srpske je rekao da je na sastanku sa predsjednikom Srbije dogovoreno da ta sjednica bude održana poslije formiranja Vlade Republike Srpske u prvoj sedmici decembra.

“Tada ćemo imati operacionalizaciju svih dogovora koje smo imali o svim današnjim pitanjima”, izjavio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je zahvalio predsjedniku Vučiću za priliku da on i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nakon izbora imaju prvi radni sastanak izvan Srpske, odnosno BiH, i to u Srbiji.

“To je nešto smo smo htjeli da uradimo. Razgovarali smo o svim važnim temama”, dodao je predsjednik Srpske, navodeći da je razgovarano o situaciji u regionu, uz činjenicu pojačanog sukoba u Ukrajini.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da Srpska stoji iza srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, te da je uvijek spremna da u punom kapacitetu podrži njihova zagarantovana prava.

Predsjednik Dodik je rekao da je upoznao predsjednika Srbije da osjeća da međunarodni faktor dodatno pritiska i Srbiju i Srpsku kako bi pojačao rješenja koja žele da nametnu.

“Tako da je veoma važno da ostanemo u procesu informisanja o pozicijama koje su veoma složene i za Srbiju i Srpsku”, nagalasio je predsjednik Republike.