Sastanak sa mandatarom za sastav nove Vlade Republike Srpske

23/11/2022

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa mandatarom za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Predsjednik Dodik je rekao da je odluku o dodjeli mandata Radovanu Viškoviću uputio Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“U skladu sa ustavnim ovlašćenjima mandat sam dao Radovanu Viškoviću. Nakon konsultacija sa parlamentarnim partijama sigurno je da postoji kvalifikovana većina za izbor novog saziva Vlade”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je istakao da je Višković u kompleksnim i teškim okolnostima pokazao kvalitet i sposobnost da predvodi Vladu.

Predsjednik Dodik je rekao da će od Vlade tražiti da ministri predano rade kako bi bile dodatno ojačane institucije Srpske i odgovori na ekonomska i socijalna pitanja.

“Višković je u prethodne četiri godine obavljao premijersku funkciju u veoma izazovnim vremenima gdje smo dvije godine izgubili u borbi protiv virusa korone. Bili su i stalni politički izazovi. Motiv da ga ostavim na mjestu premijera bio je njegov stav i rad da se nosi sa izazovima poput borbe za očuvanja radnih mjesta. Pokazao je spremnost da predano radi i u očuvanju privredne aktivnosti”, rekao je  predsjednik Republike Srpske.

Prema riječima predsjednika Srpske, zajednički rad predsjednika i nove Vlade Republike Srpske biće prioritet.

“Cijeneći kompleksnost situacije u regionu i globalno, trebamo Vladu koja će morati da odgovori na sve izazove, a svjedok sam da Višković može da obezbijedi puno jedinstvo. Od Vlade ću tražiti da, uvažavajući skupštinsku većinu, obezbijedi da ministri rade na jačanju institucija, da riješi mnoge izazove, ekonomska i socijalna pitanja, kao i bezbjednost ljudi, te da budu obezbijeđeni energenti i prehrambena roba”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je finansijska situacija u Srpskoj stabilna, ali može da bude ugrožena događajima iz okruženja.