Svečano otvorena zgrada Ustavnog suda Republike Srpske

21/11/2022

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas svečanom otvaranju zgrade Ustavnog suda Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da Republiku Srpsku čeka kritička analiza svega što se dešavalo u proteklih 27 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i u tome će biti važna uloga Ustavnog suda Republike Srpske.

“Ustavni poredak je devastiran i nije u skladu sa tim međunarodnim ugovorom. Ne smijemo ostati nijemi na pravno nasilje međunarodnog faktora”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je ocijenio da će vrijeme koje dolazi, biti vrijeme afirmacije prava.

“Vrijeme iza nas je potpuna afirmacija neprava. Kao predsjednik Republike, uvažavajući vašu nezavisnost u pogledu rada i stručnosti, biću u poziciji da vas zamolim za osvrte na mnoga pitanja koja su se dešavala u prošlosti, kako bismo imali što veći stepen spoznaje o svemu tome”, izjavio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik je istakao da je otvaranje nove zgrade Ustavnog suda pobjeda Srpske, koja je pokazala sposobnost da napravi reprezentativni objekat kakav je zaslužila ova pravosudna institucija.

“To je najviša nezavisna pravna institucija, koja štiti ustav, ustavni poredak i u nju moramo da imamo veliko povjerenje. Prema Republici se odnosimo kao prema činjenici trajnog karaktera koja treba da ima i vidljive, reprezentativne i prepoznatljive objekte najvažnijih institucija”, naglasio je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je izrazio zadovoljstvo što je Republika Srpska omogućila zaposlenima Ustavnog suda da rade u dobrim uslovima, te dodao da očekuje predan rad na očuvanju ustava i ustavnog poretka.