Predsjednica Republike Srpske posjetila stalnu izložbenu postavku “Vrbaska banovina – obrisi, tragovi, odjeci”

08/11/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas u Banjaluci stalnu izložbenu postavku “Vrbaska banovina – obrisi, tragovi, odjeci” povodom 90 godina postojanja i rada Banskog dvora, za čiju je realizaciju iz Kabineta predsjednika izdvojeno 10.000 KM.

Predsjednica Republike Srpske rekla je da je Banski dvor mjesto okupljanja, kulturnih i svih drugih dešavanja, te čvrst spomenik kulture – važno svjedočanstvo o prethodnim vremenima.

Predsjednica Cvijanović je uputila čestitke povodom jubileja Banskog dvora, te izrazila zahvalnost što je imala priliku da doprinese izložbenoj postavci koja služi kao svjedočanstvo jednog vremena i onog šta su Banjaluka i Banovina bili u tom periodu.

“Zahvalnost i Fondaciji `Dr Todor Lazarević, ban Vrbaske banovine` koja je uspjela velikim angažmanom članova porodice da očuva sve što je važno i što smo mogli danas da vidimo.

Dali smo određena sredstva kako bi se obezbijedio taj prostor”, rekla je predsjednica Republike i izrazila nadu da će na ovo mjesto dolaziti učenici i studenti, te da će ova izložbena postavka postati i stalno mjesto obilaska, kada je u pitanju Turistička organizacija.

Predsjednica Cvijanović je dodala da je fascinirana izložbom, kao i načinom na koji je očuvan namještaj i sve ono što je vrijedno i što podsjeća na način života i velike ličnosti iz istorije.