Predsjednica Republike Srpske razgovarala sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske o novim mjerama pronatalitetne politike

07/09/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Palati Republike, sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejanom Kusturićem o novim mjerama pronatalitetne politike.

Predsjednica Republike Srpske predložila je da Vlada Srpske u okviru postojećih programa novih mjera pronatalitetne politike uvrsti i mjeru koja se odnosi na besplatne prenatalne testove za sve trudnice u Republici Srpskoj.

Predsjednica Cvijanović je navela da će ova mjera biti realizovana za one koji žele da prođu kroz takvu vrstu testiranja i da će to biti omogućeno u sklopu zdravstvenog sistema Srpske.

“Ova mjera podrazumijeva rasterećenje budžeta jer neće roditelji sami morati razmišljati na koji način obezbijediti sredstva za besplatne prenatalne testove”, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Srpske je istakla da je njena inicijativa potekla iz ranijih razgovora sa predstavnicima udruženja koje vode brigu o porodici, pronatalitetnim mjerama i politikama.

“Kao rezultat tih konsultacija izašla sam sa tim prijedlogom i naišla na odobravanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića, resornog ministra i direktora Fonda zdravstvenog osiguranja”, rekla je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Srpske je podsjetila da ovo nije jedina mjera koju je ona predložila u oblasti pronatalitetne politike, navodeći da su u pitanju tri pokušaja besplatne vantjelesne oplodnje, a rezultat toga je više od 1.600 rođenih beba u Srpskoj, i to zahvaljajući podršci Vlade.