Predsjednica Republike Srpske prisustvovala 57. “Kočićevom zboru”

28/08/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je u mjestu Stričići na Manjači  57. “Kočićevom zboru”. 

Predsjednica Republike Srpske istakla je,  u obraćanju na svečanoj akademiji, da je malo književnika čije je književno djelo toliko saglasno životu i ličnoj sudbini, kao što je to bilo kod Petra Kočića, koji je bio mnogo više od književnika i pripovjedača.

Predsjednica Republike je navela da je Kočić istovremeno bio autenični narodni tribun, borac za slobodu i pravdu, čovjek svoga kraja i roda, kako ga je opisivao veliki Ivo Andrić.

“Pisao je i govorio iz srca i duše svog naroda, za čiju slobodu se beskompromisno borio ne štedeći sopstvenu. Proganjan je, hapšen i zatvaran zbog svog oštrog pera kojim je drmao temelje okupacione vlasti u tadašnjoj BiH. Nije pristajao na kompromise, niti prihvatao okupacione upravnike pod izgovorom političke realnosti. Nije se dodvoravao Benjaminu Kalaju, iako je bio svjestan sile koja je iza njega stajala”, podsjetila je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske je dodala da je Kočić bio spreman da podnese žrtvu u borbi za slobodu svog naroda bez obzira na cijenu i posljedice koje su za njega bile fatalne.

“Umro je mlad, ne dočekavši 40. rođendan, niti slobodu svoje otadžbine. Za sebe je pred sam kraj života govorio ‘u ropstvu se rodih, u ropstvu živjeh, u ropstvu i umrijeh’. Ali, slobodarski plamen koji su zapalili velikani poput Kočića održao se kroz generacije i utkan je u temelje Republike Srpske”, rekla je predsjednica Republike.

I zato ni danas, ukazala je predsjednica Srpske, nemamo pravo na izgovore u odbrani naše Republike i mukom stečene slobode.

“Nemamo pravo da ćutimo, dok neki novi Kalaj nepozvan i ničim izazvan najavljuje reviziju istorije u našim školama. Nemamo pravo da nijemo posmatramo proces razvlašćivanja Republike Srpske, oduzimanje naše imovine i Ustavom zagarantovanih prava”, poručila je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednica Cvijanović je navela da i danas, kao i u Kočićevo doba, žele da nas ubijede da ovdje žive ljudi koji nisu zreli za demokratiju i samostalno upravljanje, već da nam je i u 21. vijeku neophodan politički staratelj iz inostranstva.

“Dužni smo da se suprostavimo takvom, podcjenjivačkom odnosu prema našem narodu koji je slobodu platio najskupljom mogućom cijenom. I nije sporna naša opredijeljenost da hrabro koračamo u budućnost, zajedno sa drugima u BiH. Mir je naš imperativ, jer kao narod dobro znamo koliko su pogubne bilo kakve alternative. Ali, na tom putu ni po koju cijenu nismo spremni da zaboravimo našu prošlost i odreknemo se Republike Srpske”, istakla je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović je istakla da je sadašnja generacija koja predvodi Republiku Srpsku iza sebe ostavila velika djela, što znači razvoj i napredak Srpske.

“To jeste bio naš cilj. Gradili smo puteve, škole, bolnice za dobrobit naših građana”, rekla je predsjednica Republike i naglasila da je Republika Srpska jedini garant našeg opstanka i to nije nikakva politička floskula, već istorijski utemeljena činjenica.

“Uvjerena sam da bi Kočić bio ponosan na našu i na svoju Republiku Srpsku, u koju je utkao svoje besmrtno nasljeđe. I zato će njegova djela živjeti vječno, baš kao i naša otadžbina! Živjela sloboda, živjela Republika Srpska!”, rekla je predsjednica Republike Srpske.