Predsjednica Republike Srpske prisustvovala svečanom obilježavanju 30 godina postojanja i rada Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske

30/06/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Banjaluci svečanom obilježavanju 30 godina postojanja i rada Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske  je navela da je zadovoljna što je kao premijer i predsjednik Srpske uvijek imala odličnu saradnju sa Fondom i Udruženjem penzionera koji su davali poseban doprinos u socijalnom dijalogu i postizanju dobrih rješenja i izrazila uvjerenje da će i ubuduće biti nastavljena čvrsta veza institucija Srpske i Udruženja penzionera.

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da se kontinuirano išlo u susret potrebama penzionera, koji znaju da cijene napore institucija Srpske, prije svega Vlade i Fonda, ali i ostalih funkcionera koji su doprinijeli stabilnosti Fonda, odnosno redovnosti isplate penzija.

“Zadovoljna sam da je Vlada u mogućnosti da obezbjeđuje redovno povećanje penzija”, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike izjavila je da su u proteklih devet godina penzije u Srpskoj povećane za 55 odsto, te istakla da je proteklih godina doneseno nekoliko strateških odluka, a jedna od njih je prelazak na trezor čime je obezbijeđena redovna isplata penzija u jednom danu.

Predsjednica Srpske je dodala da je bilo i izmjena određenih zakona, te pored redovnih i vanredna usklađivanja penzija.

Predsjednica Cvijanović je podsjetila da je od 2000. do 2005. godine bio težak period za penzionere, kada im nisu isplaćivane u cijelom iznosu ionako male penzije.

“Ali, od 2006. godine krenuli smo da mijenjamo odnos prema penzionerima i penzionoj politici”, rekla je predsjednica Republike.