Govor predsjednice Republike Srpske na proslavi Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka

28/06/2022

Govor predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na proslavi Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka:

Vaša preosveštenstva,

Cijenjeno sveštenstvo,

Uvaženi srpski članu Predsjedništva BiH,

Predsjedniče Vlade Republike Srpske,

Predsjedavajući Savjeta ministara,

Uvaženi načelniče generalštaba Srbije,

Poštovani poslanici, ministri, zamjenici ministara, gradonačelnici i načelnici,

Uvaženi borci Vojske Republike Srpske i pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka,

Predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno – otadžbinskog rata,

Poštovani građani,

Uvijek je lijepo biti ovdje u Gomionici, a posebno ovako velikim i značajnim povodom.

I danas smo, kao i mnogo puta do sada,  sabrani i okupljeni da bismo obilježili važan datum u našoj istoriji, koji je sastavni i neotuđivi dio našeg identiteta, a čiji je najvjerniji čuvar bila i ostala upravo Srpska pravoslavna crkva.

Malo je datuma u našoj bogatoj i burnoj istoriji koji se svojom veličinom, značajem i simbolikom mogu porediti sa Vidovdanom.

Od Kosova do danas, mnogo je važnih bitaka, istorijskih prekretnica i sudbonosnih događaja vezano za Vidovdan. Zbog toga ovaj dan ima ne samo religijsku, već i ogromnu nacionalnu, zavjetnu i simboličku vrijednost.

I nije slučajno što je baš ovaj praznik izabran za krsnu slavu Vojske Republike Srpske. Vidovdan je simbol naše vijekovne borbe za slobodu, a odraz te slobode danas je upravo Republika Srpska koja je odbranjena zahvaljujući našoj slavnoj vojsci.

Njenu tradiciju danas dostojno baštini Treći pješadijski Republika Srpska puk, a dvoglavi orao na njihovim uniformama svjedoči i podsjeća da Vojska Republike Srpske nije otišla u istoriju. Od samog osnivanja, ona je bila i ostala narodna vojska, koja će uvijek živjeti sa svojim narodom i u svima nama.

Obilježavajući današnji praznik, dužni smo da se s posebnim poštovanjem prisjetimo svih naših boraca, koji su na oltar slobode, u temelje Republike Srpske, položili ono najvrijednije što su imali.

Da nije bilo njih, ovaj veliki praznik danas bismo obilježavali u tišini, ili u tuđini, ali zasigurno ne ovako veličanstveno, ponosno i slobodno.

Da nije bilo njih i njihovih saboraca, od kojih su mnogi danas ovdje sa nama, ne bismo imali Republiku Srpsku, naše institucije i ustavne nadležnosti.

Zato danas nemamo pravo da od njih odustanemo, da se predamo i pokleknemo pred pritiscima i ucjenama.

Naša ustavna prava suviše su skupo plaćena da bismo pristali na proces razvlašćivanja  Republike Srpske.

Opredijeljeni smo ka miru i stabilnosti, i odlučni da se svim pravnim i političkim sredstvima, borimo za njen opstanak i razvoj.

I to je zajednička dužnost svih nas, bez obzira na stranačku pripadnost, na ideološke ili bilo koje druge razlike.

Onda kada smo bili jedinstveni, bili smo spremni na veličanstvene podvige. Naša razjedinjenost oko suštinskih nacionalnih tema uvijek je podsticaj za one koji Republici Srpskoj ne žele dobro i tome, nažalost, svakodnevno svjedočimo.

Zato su sloga i jedinstvo, a nikako ne jednoumlje, naše najvažnije vrijednosti, naša prva i posljednja istorijska lekcija.

To je suština Vidovdana, mjera naše nacionalne zrelosti i odlučnosti da opstanemo kao politička zajednica koja ima svoj glas, stav, integritet i dostojanstvo.

Želimo dijalog sa svima u BiH i neprestano pozivamo na razgovor, jer je to jedini način da uredimo odnose po mjeri svih.

Ali, postoje i one stvari koje za nas nikada ne mogu biti predmet pregovora, niti kompromisa. To je Republika Srpska, sa svim svojim institucijama, teritorijom i ustavnim pravima, odbranjena životima najboljih među nama.

Svim borcima Vojske Republike Srpske i pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka čestitam krsnu slavu – Vidovdan!

Živjela Republika Srpska!