Sastanak sa predstavnicima Udruženja raftera „Drina – Tara“

20/06/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Foči sa predstavnicima Udruženja raftera „Drina – Tara“.

Predsjednik Dodik izjavio je da je Foča mjesto za ulaganje, da rafting posljednjih godina postaje značajna turistička atrakcija i da Srpska, pored Banjaluke, ima destinacije koje treba razvijati.

“Ovdje postoje 34 raftig kampa, zapošljava se 300 ljudi, zato smo došli u situaciju u kojoj moramo da idemo dalje, a to podrazumijeva prije svega izgradnju putne komunikacije”, rekao je predsjednik Srpske.

Ovom prilikom, predsjednik Republike je naglasio da će izgradnja puta početi nakon što se sprovedu tenderi i javne nabavke, dodajući da će se ići ka tome da put ove godine bude napravljen, te da će to biti pristupačna lokacija kada se završi i put Foča – Šćepan polje.

Predsjednik Srpske je dodao da je želja i da se stabilizuju prilike u Nacionalnom parku “Sutjeska”, da se izgradi put od Foče prema Gacku, a u operativnoj je razradi potreba gradnje auto-puta od Višegrada, pored Rudog, preko Foče prema Trebinju.

“To je u prioritetima koji bi trebalo da budu urađeni u narednom periodu. Svakako, tu je i put od Foče do Šćepan polja, na koji se naslanja dio vezan za rafting”, naglasio je  predsjednik Republike.

“Sve radimo da poboljšamo standard ljudi i da pokažemo da Republika Srpska i njena vlast vode računa o svim svojim prostorima”, istakao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike smatra da je Foča jedno od centralnih mjesta za ulaganje u Srpskoj, te je naveo da će biti urađene studija razvoja i ekološka studija da bi se vidjelo koje su službe potrebne za očuvanje prirodnog bogatstva, kao i da rigorozno bude kažnjen svako ko ugrožava prirodu i remeti njenu konfiguraciju.

“To će uraditi resorno ministarstvo i opština Foča, ali mislim da ćemo ako ne napravimo rigorozne ekološke standarde za očuvanje ove prirode, džaba ulagati i da sve može propasti. Svako u svemu tome mora obaviti svoj dio posla”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike je dao podršku rafterima za koje kaže da rade u dosta složenim okolnostima, navodeći kratku sezonu za njihove aktivnosti.

“Oni treba u ovoj sezoni da zarade za investiranje, održavanje i mi kao država moramo da imamo mnogo više razumijevanja za njih i zato smo danas ovdje”, zaključio je predsjednik Dodik.

Sastanku koji je održan u Foči prisustvovali su ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić.