Predsjednica Republike Srpske uputila čestitku povodom 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i 30 godina od njenog formiranja

11/05/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i 30 godina od njenog formiranja, uputila je čestitku svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

„Povodom 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i 30 godina od njenog formiranja, svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, u ime građana Republike Srpske i svoje ime, upućujem iskrene čestitke.

Formiranje Vojske Republike Srpske 12. maja 1992. godine jedan je od najvažnijih datuma u našoj novijoj istoriji kada je trasirana sudbina srpskog naroda na ovom prostoru. Nastala iz potrebe da zaštiti sopstveni narod i pravo na život na vjekovnim ognjištima, vojska je bila glavna i odlučujuća snaga u odbrani Republike Srpske.

Obilježavanje ovog važnog jubileja je prilika da se podsjetimo na časni i slavni put vojske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i izrazimo duboko poštovanje i vječnu zahvalnost za slobodu koja je plaćena životima više od 23 hiljade naših najboljih sinova.

Zato se danas sa posebnim pijetetom sjećamo svih koji su nam hrabrim djelima, ne štedeći svoje živote i dijelove tijela, omogućili  stvaranje slobodne, jake i postojane Republike Srpske, ali i trajno obavezali  da je  čuvamo i jačamo, kao najveću tekovinu i garanciju naše stabilnosti i budućnosti.

U uvjerenju da će Treći pješadijski (Republika Srpska) puk nastaviti da čuva uspomene na junake, tradiciju i slavne pobjede Vojske Republike Srpske, srdačno vas pozdravljam”, navodi se u čestitki predsjednice Cvijanović.