Predsjednica Republike Srpske prisustvovala centralnoj svečanosti povodom Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka

12/05/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Banjaluci centralnoj svečanosti povodom Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

U obraćanju na centralnoj svečanosti u banjalučkoj kasarni “Kozara”, predsjednica Cvijanović je istakla da je 12. maj jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji srpskog naroda.

“Toga dana, prije tačno 30 godina, formirana je Vojska Republike Srpske – Vojska koja je odbranila teritoriju Republike Srpske i pravo našeg naroda da živi slobodno, da ostane i opstane na svojim vijekovnim ognjištima”, naglasila je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike Srpske je navela da njenu slavnu tradiciju danas sa ponosom baštini Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

“Dvoglavi orao na vašim uniformama i obilježjima svjedoči o kontinuitetu Vojske Republike Srpske, koja i danas živi u srcima njenih hrabrih boraca, kao i u srcima svih nas”, rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike Srpske je naglasila da Vojska Republike Srpske nije otišla u istoriju, ona živi i živjeće sve dok se okupljamo i sjećamo naših heroja, neustrašivih boraca, dok pamtimo “Koridor života”, bitku za bebe, Mitrovdanske ofanzive i druge veličanstvene podvige i operacije.

Od samog nastanka, naglasila je predsjednica Republike, Vojska Republike Srpske bila je narodna vojska, sastavljena od običnih ljudi koji su branili svoje porodice, svoje kuće, sela i gradove.

“Oni nisu bili, niti su mogli da budu agresori u sopstvenim dvorištima, svojim šumama i njivama, u zemlji svojih predaka. Mnogi od njih čuvali su svoja ognjišta od zloglasnih islamskih boraca iz jedinice ‘El Mudžahid’, koji su dolazili iz Indonezije, Irana, Saudijske Arabije i drugih zemalja hiljadama kilometara udaljenih od nas”, podsjetila je predsjednica Srpske.

Predsjednica Republike Srpske je ukazala da su iz izopačene sarajevske vizure, ti isti strani ratnici bili branioci, a agresorima oslovljavaju mještane koji su od njih branili svoja sela i kuće, porodice i komšije.

“I ne govorim ovo da bismo se bilo kome pravdali, ili da bismo bilo koga provocirali, već da ukažem na odsustvo elementarne logike i paradoks države u kojoj i danas živimo. Govorim i zato što nikada i nikome ne smijemo dozvoliti da vrijeđa Vojsku Republike Srpske i njenu časnu ulogu u Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, istakla je predsjednica  Cvijanović.

Predsjednica Srpske je poručila da niko nema pravo da dovodi u pitanje teritoriju, nadležnosti, imovinu i integritet Republike Srpske, za koju je život dalo više od 23 hiljade boraca Vojske Republike Srpske.

“Zbog toga im dugujemo vječnu zahvalnost i vječan pomen. Zahvalnost i poštovanje dugujemo i onima koji su na linijama fronta ostavili svoje zdravlje i dijelove svoga tijela”, rekla je predsjednica Republike.

Da nije bilo 12. maja 1992. godine, istakla je predsjednica Cvijanović, ne bi bilo ni 21. novembra 1995. godine, dana kada je Republika Srpska u Dejtonu međunarodno verifikovana kao ravnopravan entitet, dok bi 9. januar ostao istorijska uspomena, a ne veličanstveni praznik koji građani s ljubavlju proslavljaju širom Republike Srpske.

“U trideset godina dugoj istoriji Republike Srpske imamo mnogo velikih i važnih datuma i svaki od njih danas obilježavamo u miru i slobodi zaslugom najboljih sinova Republike Srpske, koji su se okupili prije tačno 30 godina.

Svim borcima Vojske Republike Srpske, pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, kao i građanima čestitam Dan Vojske Republike Srpske, uz želju da zajedno čuvamo tradiciju naše slavne vojske, kao i Republiku Srpsku koju je ona odbranila. Živjela Republika Srpska!”, poručila je predsjednica Republike Srpske.