Predsjednica Republike Srpske položila vijenac povodom obilježavanja 30 godina od smrti 12 beba

24/05/2022

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović položila je danas u Banjaluci vijenac povodom obilježavanja 30 godina od smrti 12 beba.

Obraćajući se kod Spomen-obilježja “Život”, predsjednica Cvijanović je rekla da je stradanje 12 beba najtužniji događaj zato što je to bilo vrijeme u kojem su stradala nedužna, tek rođena djeca, koja je danas trebalo da budu odrasli ljudi od 30 godina, da grade svoje porodice.

Predsjednica Republike je naglasila da su u Republici Srpskoj svi tužni zbog ovog događaja, zato što se on vezuje za najveću brutalnost, koja potiče od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koji je trebalo da bude na usluzi svima onima koji su u ratu i kojima je pomoć potrebna.

“I danas se vode teške bitke i Republika Srpska je pod pritiskom, ali niko više ne može da nam oduzme kiseonik za naše najmlađe. Te bitke su svakodnevne da se odreknemo sebe, svog identiteta, da umanjimo šanse Republici Srpskoj, onako kako su oni umanjili šansu za ovu stradalu djecu”, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Srpske poručila je da institucije i građani treba da se obavežu na ono što se zove sigurna Republika Srpska u kojoj više niko nikada neće oduzeti pravo djeci da žive i imaju liječenje, da idu u dobre škole i grade sigurnu budućnost.