Predsjednik Dodik ispratio pripadnike Civilne zaštite Republike Srpske u Tursku

07/02/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ispratio je danas pripadnike Civilne zaštite Republike Srpske sa aerodroma Mahovljani odakle su otišli za Tursku. 

Predsjednik Republike izjavio je da će spasioci iz Republike Srpske, koji su otputovali da pomognu narodu stradalom u razornom zemljotresu u Turskoj, pokazati da su obučeni da pomognu bilo gdje u svijetu.

Predsjednik Dodik je istakao da je za Srpsku važno da njena Civilna zaštita bude u Turskoj i pomogne tamošnjem narodu sa svojom opremom i obilježjima.

Predsjednik Srpske je naveo da su se institucije Republike Srpske noćas organizovale i da je važno što će biti dio međunarodnih snaga.

“Pokazaćemo da smo obučeni i sposobni da u teškim trenucima pomognemo bilo gdje u svijetu”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Srpske je izrazio zadovoljstvo što su u ekipi pripadnici čitave Republike Srpske koji imaju neophodne sertifikate za spasavanje.

“U Turskoj ćemo biti koliko bude potrebno što će se procjenjivati sa vlastima ove zemlje”, dodao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je podsjetio da su spasioci iz Turske 2014. godine za vrijeme velikih poplava bili u Republici Srpskoj i pomagali narodu.

Prema riječima predsjednika Dodika, Vlada Turske, ali i prvi čovjek ove zemlje Redžep Tajip Erdogan tada su značajno pomogli Srpskoj što ona ne zaboravlja.

“Odlazak naših spasilaca je samo mali znak pažnje i solidarnosti sa turskim narodom”, rekao je predsjednik Republike.

Predsjednik Republike Srpske je dodao da je ovo prilika da još jednom izjavi saučešće porodicama stradalih i predsjedniku Erdoganu. “Bili smo juče u kontaktu sa njegovim kabinetom i dogovorili da se Republika Srpska uključi i međunarodnu podršku saniranja šteta i spasavanja ljudi”, istakao je predsjednik Srpske.