Održan radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima institucija i predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske

20/06/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas u Banjoj Luci, u skladu sa  ustavnim ovlašćenjima, radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima  institucija i predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske, povodom najnovije antiustavne odluke takozvanog Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Republike zatražio je da Ustavni sud BiH do petka ukine svoju jučerašnju odluku o izmjeni Pravila ovog suda i vrati je na odluku od prije.

“Tražimo da do petka u 12.00 časova, Ustavni sud BiH poništi svoju odluku i vrati je na odluku od prije. Tražimo da donese odluku da neće odlučivati po bilo kojem pitanju ili bilo kojoj proceduri sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH”, rekao je predsjednik Srpske.

Ukoliko to ne bude do petka u 12.00 časova, predsjednik Dodik je rekao da su učesnici današnjeg sastanka dogovorili da će predsjednik zatražiti savjetodavno mišljenje Ustavnog suda Srpske o nastaloj situaciji i položaju Srpske i svojim savjetodavnim pravnim mišljenjem preporučiti pravno ponašanje.

Predsjednik Republike je naglasio da se Ustavni sud BiH u skladu sa svojim najnovijim odlukama ponaša antisrpski, antiustavno i antidejtonski.

“To je dokaz da je taj sud dio podmuklog plana urušavanja Republike Srpske i time je pokazao da nema dobre namjere prema Srpskoj i srpskom narodu kao konstitutivnom. Time ruši odluku o konstitutivnosti naroda koju je sam donio, kao i onu o ravnopravnosti entiteta. Taj sud se ponaša bahato i želi da Srbe majorizuje i da ih isključi iz procesa odlučivanja predviđenog ustavom i ravnopravnosti garantovane Dejtonskim sporazumom”, rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike naglasio je da će Srpska, ukoliko Ustavni sud BiH nastavi da se ponaša antiustavno, pokrenuti izradu i usvajanje novog ustava Srpske.

“I to u roku od 90 dana, jer je Ustavni sud BiH jučerašnjom mjerom podijelio BiH, ali mi ćemo na bazi izrade novog ustava Srpske afirmisati njenu državnost i štititi njena dejtonska prava”, najavio je predsjednik Dodik.

Sastanku koji je održan u Banjoj Luci prisustvovali su srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske i predsjednici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj.