Konferencija za medije predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH

21/08/2023

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović održali su danas, u Banjaluci, konferenciju za medije nakon dvodnevne posjete Mađarskoj.

Predsjednik Republike i srpski član Predsjedništva BiH tokom dvodnevne posjete Mađarskoj sastali su se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednicima Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, Tatarstana Rustamom Minihanovom, Turkmenistana Serdarom Berdimuhamedovom. Razgovarali su i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


Predsjednik Republike Srpske izjavio je da Srpska ima prijatelje koji je razumiju više nego ikada, a to dokazuju i jučerašnji sastanci u Mađarskoj sa više lidera.

Predsjednik Dodik je rekao da se obično govori da je Srpska skrajnuta, kao i da se ti isti nadaju da će biti izopštena, čak i iz finansijskih mogućnosti, ali sastanci koje su protekla dva dana imali sa važnim ljudima u Mađarskoj dokazuju da ona ima važne prijatelje.

Predsjednik Dodik je rekao da su imali priliku da se susretnu i sa ljudima koji su ranije bili na važnim funkcijama, ali da su ključni susreti bili sa Orbanom, Erdoganom i Vučićem sa kojima su razgovarali o svim važnim i aktuelnim pitanjima.

Predsjednik Republike je istakao da svi slušaju o situaciji u BiH, te podsjetio da je Kristijan Šmit podvala da je predstavnik međunarodne zajednice, da nema legalitet i legitimitet da se predstavlja kao visoki predstavnik.

“Imamo surogat, laž koja se sipa u BiH i lideri to razumiju. Upoznati su sa tim da je gotovo nemoguće da stranac može da interveniše u zakonodavstvu. U Mađarskoj su rekli da je to neprihvativo i da se treba vratiti dogovoru”, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je ukazao da je pogubno da u BiH postoje strane koje podržavaju da kao tako nelegalan nameće zakone.

U okviru posjete Mađarskoj, povodom obilježavanja Nacionalnog dana ove zemlje – Svetog Stefana /Ištvana/, predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH prisustvovali su i Svjetskom prvenstvu u atletici u Državnom atletskom centru u Budimpešti, te u Sentandreji, na poziv njegovog preosveštenstva episkopa budimskog Lukijana, proslavi velikog pravoslavnog praznika Preobraženja.Gospodnjeg.